2011 m. rugsėjo 30 d., penktadienis

Filmas: "Kasandros prakeiksmas"

Sveiki visi,

Šiandien noriu trumpai pristatyti filmą „Kasandros prakeiksmas“ (Cassandra‘s dream) (2005m.). Tai „Kino pavasario“ asortimento filmas, kurio režisierius legendinis Woody Allen. Tiesą sakant, paskutinį jo darbą mačiau visai neprastai įvertintą „Viki Kristina Barselona“, kur už antraeilį vaidmenį Penelope Cruz gavo savo pirmąjį „Oskarą“. W. Allen yra laikomas tikru kino meistru.

Šįkart jo filmas „Kasandros prakeiksmas“ pasiekė ir Lietuvos kino teatrus ir buvo įvertintas keistai. Vieniems jis patiko, kitiems nelabai. Man asmeniškai pasakojimas apie brolius, kurie susirengė nužudyti dėdės priešą, kad išbristų iš skurdo ir skolų atrodo šiek tiek banalus, bet pats pasakojimas, kaip jie tai daro, kaip jie graužiasi psichologiškai, kaip kuriama natūralių poelgių grandinė labai patiko. Alenas ir yra tas meistras, kuris mėgaujasi pasakodamas istoriją, kaip koks ispanas Pedras Almodovaras, jei patinka pastarojo režisieriaus darbai, tai Vudžio Aleno darbai taip pat turėtų būti kažkuo suprantami ir įdomūs. Čia nėra kažkokios įtampos, bet negaliu pasakyti, kad filmo veiksmas kažkoks monotoniškas. Kaip ir ankstesniuose savo filmuose režisierius laikosi kryptingos savo režisūrinės stilistikos, moka kurti keistą atmosferą – ypatingumą sumišusią su kasdienybe. Herojai charakteringi, visada turintis kažkokių bėdų, ydų ir aistrų.

Iš pradžių maniau, kad Vudis Alenas visai išprotėjo, nes filme perkama jachta, kuri pavadinta „Kasandra“ ir iškart kuriama niūri katastrofa paženklinta atmosfera – negi režisierius visai nuėjo siaubo ir įtampos klystkeliais? Bet ne. Filmas visgi yra apie žmogaus aistras, jų pataikavimą, perteklių ir taip, kaip per jas mes patenkame į labai didelius nemalonumus. Žmogus turi būti valingas, jeigu jis nori išvengti pragaišties ir nemalonumų, tačiau V. Alenui visai neįdomus žmogus be ydų ir aistrų. Kaip visada, žiūrėdami jo filmą, pasinersite į paprastą ir kartu subtilų herojų pasaulį, pajusite kažką, kas neatplėš jus nuo filmo, bet kartu ir norėsite kažko daugiau iš jo, bet nieko daugiau negausite, nes tai Vudis Alenas – susitaikykite su tuo pagaliau.

Įvertinimas: 7.3/10

Jūsų Maištinga Siela

2 komentarai:

  1. Jūs žinote:)jūs toks įdomus žmogus, jūsų blogą skaitau kiekvieną dieną:)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Džiaugiuosi, kad yra skaitančiųjų, nes tada atrodo, kad visa tai rašinėju ne šiaip sau. :)

    AtsakytiPanaikinti