2011 m. gruodžio 16 d., penktadienis

Anoreksija - liga, nuo kurios mirė moteris, o medikus paliko bejėgius



31-erių Kate Chiver, kuri 16 metų bandė įveikti anoreksiją, kovą pralaimėjo - vos 29,8 kilogramo svėrusi moteris mirė. Ji buvo tokia liesa, kad dėl kraujotakos sutrikimų kai kurios jos skrandžio ir žarnyno dalys jau nebefunkcionavo.
Moteris sirgo nervine anoreksija, kuri kyla dėl neurotinio noro suliesėti, neadekvataus savęs vertinimo. Pirmuosius ligos simptomus Kate pastebėjo būdama vos dvylikos metų, nuo 15-ikos didžiąją gyvenimo dalį ji praleido medicinos įstaigose, stengdamasi įveikti ligą. Anot gydytojų bei psichologų, Kate ligos atvejis medicinos istorijoje – vienas sudėtingiausių.
Kai tik moteris būdavo išleidžiama iš reabilitacijos klinikos, jos svoris kristi imdavo žaibišku greičiu. Po 16-ikos gydymo metų Kate organizmas jau nebetoleravo medikų skiriamų vaistų.
Sveiko žmogaus kūno masės indeksas (KMI) svyruoja nuo 20 iki 25. Mažesnis nei 15 KMI rodiklis yra sunkios anoreksijos požymis. K. Chilver KMI indeksas buvo 12, o vienu metu jis buvo sumažėjęs net iki 9.
Gydytojai, norėdami išgelbėti Kate, maitino ją per vamzdelį, tačiau jų pastangos buvo bevaisės, kaip ir psichoterapeutų. Po mirties atlikus skrodimą paaiškėjo, kad Kate širdis buvo daugiau nei perpus mažesnė nei normalaus žmogaus, o moteris svėrė mažiau nei 30 kg.
Kate konsultavusi psichologė moterį apibūdino kaip labai sunkią ligonę, o patologas Dr Michaelis Osbornas teigė pirmą kartą per savo praktiką matęs tokią liesą moterį.
K. Chilver iš pradžių nuo motinos bandė nuslėpti ją kamuojančius valgymo sutrikimus, tuo tarpu ši visaip bandė pradžiuginti liūdną dukterį, stengėsi su ja dažniau pasivaikščioti ir pan.
Prieš pusmetį Kate ėmė kamuoti pilvo skausmai, kurie ją dar labiau emociškai suluošino. Serganti moteris buvo perkelta į Čelsio ir Vestminsterio ligoninę, kur gydytojai aptiko, jog žarnų ir skrandžio audiniai jau apmirę dėl sutrikusios kraujotakos.
Anot medikų, taip nutiko dėl to, kad dėl spaudimo organizmo viduje arterijos buvo susiplojusios, mat Kate nebeturėjo jokio riebalinio sluoksnio pilve, kuris „amortizuotų“ šį spaudimą.
"Kraujagysles paprastai juosia riebalinis sluoksnis, bet Kate visiškai neturėjo pilvinio riebalų sluoksnio, iš kurio riebalai galėtų būti panaudoti kraujagyslėms apsaugoti", - teigė koronerė Dr Fiona Wilcox ir pridūrė, jog Kate atvejis buvo nepaprastai komplikuotas.
Dėl neįtikėtino organizmo išsekimo operacijos galimybė buvo atmesta ir pacientė mirė intensyviosios terapijos skyriuje.

Paimta iš www.delfi.lt 

2 komentarai:

  1. Man ši tema nesvetima- mano sesuo gydosi nuo anoreksijos. Kaip ir su kitomis psichologinėmis ligomis, sunkiausia ją diagnozuoti, įtikintį sergantįjį, kad jis turi bėdą. Iš pradžių įtarėme su mama, kad ji nesveikai maitinasi, vėliau pasiskaitę kas yra anoreksija supratome ir įtikinome pasikonsultuoti su gydytoju.. Na o tuomet jau lengviau. Taip pat labai padeda kalbėjimasis su psichologu.

    AtsakytiPanaikinti