2012 m. gegužės 7 d., pirmadienis

Prancūzijos prezidento rinkimų atomazga: cirkas pasibaigė, Francois Hollande perima šalies vairą arba kas mums iš to?



Sveiki visi,

Pagaliau galime lengviau atsidusti, kadangi Prancūzijoje, antrai pagal ekonomikos reitingą Europos Sąjungos valstybėje, pasibaigė dramatiškas cirkas. Sakysite, kodėl cirkas? Paskutiniuoju metu bent jau į Lietuvos spaudą tiesiog plaukte plaukė įvairiausi iš Vakarų atplaukę gandai, kurie mums skambėjo kaip grasinimai. Buvo prabilta apie emigracijos stabdymą Prancūzijoje, kai tik ši prabilo, tuoj ir Vokietija paleido trimitus, kad neva tai geras sumanymas ir abi ES galiūnės net kukavo susėdusios, kad gal net reiktų pasitraukti iš Šengeno zonos, kuri paralyžiuoja jų piliečių gyvenimą.

Iš tikrųjų nereikia nė sakyti, kad visa ES stovi praktiškai ant Vokietijos ir Prancūzijos pinigų bačkos ir noriai žindo tešmenis, ypač tokios šalys kaip Lietuva, tačiau problemų mūsų šalyje vis tiek nemažėja, o Šengeno byrėjimas, manding, nieko gero taip pat nežada. Iš esmės daug sudrebinusių antraščių pasirodė dėl to, kad Prancūzijoje vyko tikras liežuvių, pažadų ir ideologijų kovų maratonas – du kandidatai varžėsi dėl naujojo prezidento posto – senbuvis Nicola Sarkozy ir rinkimus 51. 5 procentų balsų laimėjęs naujasis šalies prezidentas Francois Hollande. Tarp šių prezidentų buvo tikra įnirtinga kova, kuri iš esmės drebino visą Europą, kadangi nuo rinkimų, rodės, priklausys ir tolesnis ES likimas t.y. ir Lietuvos. Sarkozy buvo taupumo šalininkas, jis buvo už Šengeno uždarymą ir apskritai nuolat kalbėjo apie ES Prancūzijai teikiamus nuostolius, suprask, kad reikia iš jos išstoti – tai būtų šaliai gal ir dalinai naudinga, tačiau tokiai Lietuvai, kai griūva ES ir nebėra prieglobsčio, švelniai tariant, išeina tragedija. Na, bet rinkimus laimėjo Hollande‘as, kuris skelbėsi prieš taupymo politiką, kad žmonėms ir jų judėjimui pritariantis ir darysiantis viską, kad keltų ekonominį lygį ir, tikriausiai taip išeina, gelbėti ne tik šalį, bet ir ES. Kiek pats paskaitinėjau ne itin išsamius straipsnius mūsų spaudoje, taip kol kas ir neaišku, už ką nubalsavo prancūzai – už svajones  ir pažadus, kuriais barstėsi Hollande, ar realius tuoj pradėsiančius vykti veiksmus bei permainas? Nes lietuvių kalba straipsniuose buvo spausdinami tik Hollande pažadai ir nė vieno sakinėlio, kaip jis ketina įvesti šalyje pusiausvyrą?

Kad ir kaip ten bebūtų, cirkas pasibaigė, grasinimai, kaltinimai ir pažadai nuslopo, tad ir iš prancūzų pusės gal sklis mažiau kalbų apie Šengeno ir ES byrėjimą, tuokart nuraminant ir Lietuvėlės širdį. Prancūzijos likimas jau nulemtas, tuokart dalinai nulemtas ir ES, tad belieka tik kantriai laukti cirko padarinių.

Jūsų Maištinga Siela,
Man galite parašyti: cirkininkas@gmail.com



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą