2012 m. gegužės 26 d., šeštadienis

Filmas: "Gruodžio berniukai" / "December Boys"



Sveiki visi,

Šiandien noriu trumpai pakomentuoti kino filmą „Gruodžio berniukai“ (December Boys) (2007 m.) Daniel Radcliffe – tikriausiai bus iki grabo lentos paženklintas kaip Hario Poterio vaidmens atlikėjas. Šįkart filmą žiūrėjau tikrai ne dėl jo ir tikrai ne dėl to, kad pažiūrėčiau, kaip jam sekasi vaidinti dramose, tiesiog sudomino filmo aprašymas – gruodį gimę berniukai iš prieglaudos išsiunčiami atostogų pas globėjus, o berniukai ima varžytis, nes vienas iš jų nugirdo, kad šeima ketina vieną iš jų įsivaikinti.

Šiaip drama kaip drama – gražiai nufilmuota, yra šis tas ir siužeto vingyje, nes nuolat galvoje kartojosi tas stebuklingas žodis – gruodžio berniukai, gruodžio berniukai, gruodžio berniukai... Filmas atspindi berniukų išdaigas, religijos įtakotą ideologiją ir pan., pirmoji meilė, pirmieji seksualiniai potyriai, slapti naktiniai parūkymai pro langą, nuogų moterų nuotraukos – viskas ale taip berniokiška, kad gali patikėti, jog iš tikrųjų prieglaudose būdavo viskas taip berniokiškai nuspalvinta be vienatvės prieskonių ir kitų skirtybių. Iš esmės nepasakyčiau, jog tai stiprus filmas, taip, jis turi kažko savitumo, yra vystomi veikėjų charakteriai ir t.t., tačiau nepatiko išlikusi holivudietiška sentimentali didaktika, kuri, mano galva, sugadina daugelį dalykų – tie perdėti žvilgsniai pagavus didelį žvilgsnį, patapšnojimai per pečius – niekur nemačiau, kad berniukai kalbėtų iš suaugusių žmonių filosofinių lygmenų, o tuo labiau tarpusavyje gestikuliuotų kaip suaugusieji. Taip, tos šėlionės ir visa kita lyg ir gerai, bet dialogai, dievaži, tas pabaigoje esantis pasiaukojimas – toks riebus ir didelis Holivudo štampas, kad nė kiek nesujaudino, bet sugadino filmą. Pabaigą šiek tiek gelbėjo tai, kad gruodžio berniukai po daugel metų grįžta į tą pačią vietą ir išbarsto draugo pelenus...

Šiaip filmą laikau labai jau vidutiniškai sumontuotą, kaip kūrinys man jis pasirodė toks paprastas, niekuo per daug neišsiskiriantis, trūko vidinės dramos įtampos, kas iš tikrųjų prikaustytų pasakojant berniukų vasarą, kuri apvertė viską aukštyn kojom, tačiau tas pasakojimas kažkaip užpildytas gražiais gamtos vaizdais, truputį dramatizmo, žiupsneliu humoru, o visa tai praslydo pro pirštus ir mėlynių pyragas ištrauktas iš orkaitės taip ir neiškilo.

Mano įvertinimas: 6/10
Kritikų vidurkis: 56/100
IMDb: 6.6




Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą