2012 m. gegužės 26 d., šeštadienis

Filmas: "Baltasis oleandras" / "White Oleander"



Sveiki visi,

Šiandien noriu pristatyti kino filmą „Baltasis oleandras“ (White Oleander) (2002 m.). Nežinantiems, kas yra oleandras, iškart pridursiu, kad tai baltai žydinti gėlė, nuodinga. Benaršydamas po interneto platybes, aptikau puikių aktorių kolektyvą ir nutariau pasidomėti filmu ir nustebau jį atradęs. Filmas pastatytas pagal romaną, kuris tokiu pat pavadinimu yra išverstas ir į lietuvių kalbą. Knygos neteko skaityti, tačiau pažiūrėjau filmą ir drįstu pasakyti, kad esu maloniai nustebintas.

Nustebintas kodėl? Ogi puikiu filmu visomis prasmėmis! Puikus aktorių kolektyvas, nepakartojamai bauginanti Michelle Pfeiffer, kuri įkūnijo tikrai keistą motinos tipą. Dievaži, tokios motinos nenorėčiau turėti. Labai patiko ir pats filmo siužetas, tai filmas, kuris man balansavo tarp „Mums reikia pasikalbėti apie Keviną“ bei „Skandalo užrašai“, kai žiūrėjau pastaruosius, išgyvenau kažkuo panašius jausmus.

Filmas kalba tiek apie auklėjimo spragas ir jo modelius, nestereotipinės šeimynėlės santykius, o ypač apie dukters ir motinos ryšius, kurie toli gražu nėra idealūs, netgi sakyčiau, keistai bauginantys. Filmas, aišku, kviečia atvirai diskusijai, nes po jo tikrai yra apie ką kalbėti – tai gero filmo požymis! Kažin, ar verta dabar man malti visą mėsą ir nagrinėti siužeto peripetijas, personažų charakterių koloritus ir t.t. – tai būtų beprasmiška, būsiu šįkart solidarus ir pasakysiu, kad tai tiesiog geras filmas. Gal ir ne viskas tobulai užpildyta, tačiau pasistengta iš peties. Didelis bravo režisieriui Peter Kosminsky, kuris prikaustė mano dėmesį prie filmo ir net neleido pasidaryti antros porcijos kavos. Tai drama, kurioje išlaikomos visos vadžios – operatoriaus darbas gan holivudiškas, tačiau aktoriai, siužetas, vidinė ir išorinės dramos įtampa, jausena, jog kažkas negerai su personažais, jog dar ne viskas atskleista, ne viskas pasakyta, kad dar kažkas slepiama... Žinot, man tai patiko, todėl rekomenduoju filmą rimtesnio filmo mėgėjams. Gal tai bus negeriausia, ką matėte, tačiau iš tokių filmo srauto tikrai jau šiek tiek žvilgantis smaragdu filmas.

Mano įvertinimas: 9/10 
Kritikų vidurkis: 61/100
IMDb: 7.2



Jūsų Maištinga Siela,

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą