2012 m. rugpjūčio 13 d., pirmadienis

Filmas: "Vaikas" / "L'enfant"


Sveiki,

Šįkart noriu pristatyti dar vieną auksinės palmės šakelės savininką – tai belgų ir prancūzų bendras darbas – „Vaikas“ (L‘enfant) (2005 m.). Įdomu tai, kad režisierius jau šį apdovanojimą yra gavęs 1999 metais, o ir nepereseniausiai už filmą „Vaikas su dviračiu“ gavo specialų žiūri prizą. Taigi filmas „Vaikas“ – iš pažiūros sunkus, šaltas, gyvenimiškas filmas apie socialiai sunkiai gyvenančius jaunus tėvus – 18 ir 20 metų, o jau prie šalies nešiojasi kūdikį, kuris tampa jauniems, pusiau gatvėje, pusiau namuose gyvenantiems, šviežiems tėvams tikru išbandymu, kurie sunkiai suduria galą su galu. Jauna pora dar atrodo patys kaip vaikai ir elgiasi neretai kaip paaugliai – žaidžia gaudynes, vienas kitą nuolat erzina, rūko prie kūdikio... Bruno įsivelia į nemalonų incidentą ir jis be motinos žinios sumano vaiką parduoti į juodąją rinką. Tai šities šokiruoja, kai grįžta motina ir jis ramiausiai sako, kad pardavė sūnų, o kitą galėsim netrukus pasidaryti, „o štai – žiūrėk, kiek už tai pinigų gavau“. Nepasakosiu, kaip viskas ten baigiasi, nes tai ne mano darbas.

Šiaip filmas man savo stilistika panašus į rumunų kažkada mus pasiekusį filmą „4 mėnesiai, 3 savaitės ir 2 dienos“, pastarasis 2007 metais taip pat pelnė Kanų kino festivalyje pagrindinį prizą – auksinę palmės šakelę, bet mano akimis, rumunų filmas kur kas labiau „kertantis“ per nervus ir iš tikrųjų įdomesnis visomis prasmėmis. „Vaikas“ – filmas irgi pasakoja socialines problemas, kažkaip, žiūriu, Kanai labai jau mėgsta tokius filmus, kurie pasakoja apie tai, jie turi didžiausio pagyrų iš kino kritikų. Man asmeniškai „Vaikas“ buvo šiek tiek toks užvilktas filmas, man kažko jame trūko, nors ir pasakojama vaiko kaip ale daikto įstorija, nupiešiama gan ryški socialinė aplinka, tačiau pirmoji filmo pusė sunkokai „lindo“, atrodė sprangi, šalta, galgi net truputį nuvalkiota – gal jau pakankamai atsikandau socialinio kino? Nežinau. Kur kas įdomesnė pasirodė antroji kino pusė: gatvės vagystė, lindimas į šaltą upę, noras sugrąžinti įprastinį gyvenimą, aišku, deja, nesėkmingai.

Šiaip manau, kad filmas turėtų daugeliui tikti ir patikti, netgi kai kuriuos lengvai pašokiruoti, tačiau, sakau, man jame kažko pritrūko, kad jis virstų įdomus siužetine ir realizacijos prosmėmis.

Mano įvertinimas: 7/10
Kritikų vidurkis: 87/100
IMDb: 7.5


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą