2012 m. rugpjūčio 16 d., ketvirtadienis

Filmas: "Gyvybės kibirkštis" / "La Chispa de la vida" / "As Luck Would Have It"


Sveiki visi,

Šiandien noriu pakomentuoti kino filmą „Gyvybės kibirkštis“ dar kitaip galima filmą versti ir „Gyvenimo kibirkštis“ (La Chispa de la vida) (2011 m.). Netikėtas visai mano atradimas, beveik nežinomas filmas Lietuvoje. Dabar kaip tik jį verčiu į lietuvių kalbą ir galbūt artimiausiu metu pasieks jūsų akis. „Gyvybės kibirkštis“ buvo netikėtas filmas Ispanijos kino industrijoje, nes su juo debiutavo iki tol beveik niekam nežinomas režisierius Alex del la Iglesia, pastarasis už šį filmą gavo „Gojos“ statulėlę kaip geriausias metų debiutuojantis režisierius. Na, tenka pripažinti, kad gal su ispanų režisierių meistrais ir negali kol kas prilygti, tačiau režisierius turi savo parako. Filmas prasidėjo gan holivudiškai ir pakankamai nuobodžiai – rytas lovoje, voliojasi Salma Hayek ir Jose Mota, po to vyras skuba į darbo pokalbį ir jo, žinoma, negauna. Atrodo, jokio dramatizmo smarso, jokios kruopelytės ispaniškumo, kitoniškumo, viskas atrodo kaip nulieta standartinė nuspėjama statulėlę. Tačiau filmas netrukus įsibėgėja, ir supranti, jog reikėjo laukti šuolio nuo tramplyno.

Patiko man ši įtempta drama, kuri po to susivalgė puikiai. Kad ir siužetas šiek tiek man priminė tokį korizionį balalaiką – pabandom išlaikyti žiūrovą prie eterio, bet dievaži, režisieriui tai ir pavyko. Aš išbuvau iki pat pabaigos ir galiu už tai rašyti gan aukštą įvertinimą, nes patiko ir pagrindiniai aktoriai. Salma Hayek po ilgos pertraukos grįžo 2011 metais į rimtesnio filmo ekranus, po beveik 5 metus trukusių visokių balalaikų, komedijų ar šiaip švystelėjimų serialuose, ji pagaliau sugrįžo ne kaip aistringa latinosa į Holivudą, bet netikėtai nutūpė į ispanų kiną ir pagaliau gavo pirmą rimtą įvertinimą po „Fridos“ laikų. Už šį vaidmenį ji buvo nominuota „Gojos“ statulėlei kaip geriausia metų ispanų aktorė. Pasirodė ir dar vienas filmas su Salma Hayek „Amerikano“ (2011 m.), ši provokuojanti drama, kai Salma vaidina meksikietę kekšytę jai iškovojo nominaciją San Sabastiano kino festivalyje. Trumpas ir smagus Salmos grįžimas į rimtesnį filmą po motinystės atostogų leido priminti, kad ji puiki ir žavinga ne tik aktorė, bet ir „būtybė“ – vyrai supras, ką norėjau pasakyti.

Šiaip filmas pakankamai man pasirodė įdomus, skirtas įvairaus plauko žiūrovams. Gurmanai čia galės gėrėtis atvirais simboliais – amfiteatras, spektaklis, puikiai ištransliuotu kapitalistinio pasaulio žiaurumai ir nužmogėjimo tragedijos akivaizdoje, aktorių vaidyba ir t.t. Komercinio filmo žiūrovai galės pergyventi kartu dėl herojų likimo, tvyrančios įtampos, sprendimų laukimo. Manau, subalansuota vidutiniam žiūrovui, bet tinka visiems.

Mano įvertinimas: 9/10
Kritikų vidurkis: 32/100
IMDb: 6.2 


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą