2017 m. lapkričio 25 d., šeštadienis

Filmas: "Kepėjas" / "The Cakemaker"

Sveiki,

Dar vienas Scanoramos filmas „Kepėjas“ (angl. The Cakemaker) (2017), į kurį eidamas tikėjausi kažin kokios itin paprastos ir jaukios istorijos apie homoseksualų kepėją, kurio gyvenimas sukasi dviem rakursais: ieško meilės ir dirba savo darbą. Smagu, kad ši iš pažiūros LGBT drama tapo ne vien LGBT, bet ir visos visuomenės probleminiu klausimu: kaip susitaikyti su žmogaus netektimi?

Filmo siužetas plaukioja tarptautiniuose vandenyse: vokietis kepėjas nebegali prisiskambinti savo meilužiui iš Izraelio. Tomas ryžtasi vykti į žydų žemę ir ten susiranda meilužio šeimą, į kurią įsisuka kaip indų plovėjas, tačiau netrunka žiūrovas suvokti, kad netrukus paaiškės tikrosios paslaptys... Nėra šis filmas kažkuo įmantrus, nesistengia jis nei šokiruoti, nei kažkaip pataikauti, tiesiog režisieriui pavyko išgauti intymumą ne tik tarp priešingų tapatybių žmonių, bet ir bendrakultūrinį jausmų susikalbėjimą. Žydai vis dar nepatikliai žiūri į vokiečius, jų religinės problemos jų šalyje taip pat pjudosi, visi šie kontekstiniai dalykai gana gerai nubrėžia Izraelio tendencijas.

Šiaip nemėgstu serialinių filmų, kur viskas „laikosi“ ant santykių muilo operos, o prisijaukinti meilužio šeimą – siužetinis paradoksalus kūlverstis – turėjo erzinti, bet tikriausiai daug ką užglaistė kultūriniai niuansai, noras aprėpti LGBT pasaulį ne vien tik kaip lokalų visuomenės getą, bet ir iš esmės kaip integralų ir visur paplitusių santykių išraišką. Žinoma, filmo skanumą lėmė ir virtuvinės scenos, veikėjų filosofiškas pyragų ragavimas, kuris žadino tiesiog fizinį alkį, o aš, kaip žinia, į teatrą spragintų kukurūzų nesinešu.

Mano įvertinimas: 9/10
IMDb: 7.2



Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą