2018 m. kovo 28 d., trečiadienis

Filmas: "Maria Callas: savais žodžiais" / "Maria by Callas"


Sveiki,

Jeigu kas nors būtų paklausęs, kokios tautybės yra Maria Callas (1923-1977), būčiau nė nemirktelėjęs ir atsakęs, kad italų, tačiau tektų raudonuoti, nes ji graikė, gimusi ir augusi Niujorke – tai dar viena staigmena. Staigmena man pačiam buvo, kad paskutinę akimirką sumaniau nueiti į dokumentinį filmą „Maria Callas: Savais žodžiais“ (angl. Maria by Callas) (2017), kuris sumontuotas vien iš filmuotos medžiagos dar esant atlikėjai gyvai.

Filmas išėjo toks, kad sunkoka po jo nereflektuoti, nes asmenybės kulto šešėlis persekioja tave patį. Nežinau, kiek kūrėjui pavyko filmu sukurti asmenybės virsmo istoriją ir kiek joje yra tikrosios M. Callas, tačiau sudurstytas naratyvas iš įvairių laikotarpių ir padarytas nuoseklus kultinės operos solistės portretas tiesiog neišdildomas, netgi jeigu jums absoliučiai nepatinka opera ir jums giliai vienodai toji muzika ir pati M. Callas, tačiau filmas... Jis tiesiog vertas laiko gaišaties, juolab, kad šiemet Kino pavasaryje vaidybiniai „gerieji“ filmai nepaliko tiek galvoje sumaišties, kiek šis dokumentinis filmas. Dar visai neseniai prisiminiau, kad po pusvalandžio kankynės Bohemos operoje tiesiog pabėgau, nes absoliučiai negalėjau apsiprasti su Merūno Vitulskio dainavimu ir pakabintais palubėje subtitrais – nei jaudino, nei skambėjo – atleiskite D. Ibelhauptaute, bet tai tiesa. Tačiau žiūrint į M. Callas stambiu planu ir „piešiant“ jos likimo vingius, nesunku susijaudinti ir dėl jos ypatingo dainavimo.

Daug įdomių faktų apie ją, istorinių momentų, nulėmusių tragiškų asmenybės lūžių, kurie jaudina ir kai kada net sukrečia. Visumoje tai žmogus kaip filosofijos spalva ir skonis, todėl šiemet kaip niekada mėgaujuosi biografine dokumentika. Net nebeverta vardyti, ką jūs išvysite šiame filme, tereikia tiesiog netrukdomai nusiteikti ir meditatyviai pasinerti į istoriją ir muzikines operos užsklandėles tarp M. Callas gyvenimo momentų. Stipru.

Mano įvertinimas: 10/10
IMDb: 7.3


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą