2023 m. rugpjūčio 2 d., trečiadienis

Paskelbtas Ilgasis Booker Prize 2023 sąrašas / The Booker Prize 2023 longlist

 Sveiki,

 

Prieš kelias dienas pasirodė 13 atrinktų angliškai parašytų ir per pastaruosius metus išleistų knygų. Kviečiu susipažinti su šių metų knygų autoriais ir jų knygų temomis. Gal ir jūs turite savo favoritą?



Goodreads reitingas: 3.89 (2295 balsai)

 

Paul Harding „This Other Eden“ (liet. Tai kitas Edenas) romano istorija paremta istoriniais įvykiais, kurie nutiko 1792 metais gana atokioje ir izoliuotoje Malagos saloje. Čionai atsikrausto buvęs vergas Benjaminas su airių kilmės žmona. Atrodo, jog tai naujasis Edenas, Rojus, kuriame galioja kitos taisyklės, tačiau praėjus tam tikram laikui, čionai ateina „civilizuotieji“ baltieji, kurie nori padaryti etninį valymą ir suardyti Edeno pasaulį. Romanas gyvai ir autentiškai vaizduoja salos gyventojų kasdienybę, viltį, troškimus ir negailestingą rasių kovą dėl galios ir valdžios. Autorius už romaną „Tinkers“ yra gavęs Pulitzerio premiją. 



Goodreads reitingas: 3.89 (1462 balsai)

 

Ayọ̀bámi Adébáyọ̀ „A Spell of Gods Things“. Kaip jau įprasta, šiame sąraše visada rasite naujienų iš Afrikos (matyt, toks Booker komisijos susitarimas). Iš Nigerijos sostinės Lagoso kilusi ir angliškai rašanti autorė savo romane pasakoja apie Nigerijos tikrovėje išgalvotus veikėjus, kurių likimus iš esmės nulemia socialinis statusas ir folklorinis tikėjimas prakeiksmais. Iš vienos pusės pasakojama Eniolos šeimos istorija, kurio tėvą atleido iš darbą, o jį patį sumušė už skolas, iš jo skurdo šaiposi bendraklasiai. Kita linija pasakoja apie slaugę Wuraolą, kuri susižadėjo su mylimuoju, kuris įsipainioja į šamaninius reikalus. Galiausiai gyvenimas pakrypsta taip, kad Eniola dėl politinės priespaudos yra priverstas pakenkti Wuraolos šeimai, kad pats išneštų sveiką kailį. Dvi šeimos, turtinga ir vargstanti, ir jų gyvenimas Nigerijoje.



Goodreads reitingas: dar neišleista

 

Airių rašytojas Paul Lynch su romanu „Prophet Song“ (liet. Pranašo daina) taip pat įtrauktas į Bookerį, nors oficialiai jo knyga pasirodys tik šių metų rugpjūčio pabaigoje. Manau, tai būsima Airijos metų knyga, nes joje sudėtos visos visuomenę jaudinančios temos. Istorija vaizduoja byrančią Airiją, kurios valdžią perima tironiškos jėgos. Dėmesio centre – keturių vaikų motina Eiliš, į kurios namus vieną vakarą pasibeldžia slaptoji policija, ieškanti jos vyro. Išsigandusi motina stebi savo šalies ir pasaulio, kurį pažinojo, išnykimą ir kovoja už savo vaikus. Sakoma, kad knyga labai išmoningai ir įdomiai parašyta, reikia tikėti, kad taip ir yra.



Goodreads reitingas: 4.33 (695 balsai)

 

Rašytoją Tan Twan Eng iš Malaizijos lietuviai žino iš puikaus jo romano, pasirodžiusio lietuviškai „Vakaro miglų sodas“ (Baltos lankos), šiemet jis atsidūrė ilgajame Booker Prize sąraše už romaną „The House of Doors“ (liet. Durų namai). Vos tik perskaičiau šią anotaciją, jau užsinorėjau šios knygos lietuviškai. Istorija mus nukelia į 1921 metų Malaizijos atokią gyvenvietę, kurioje su žmona Lesli gyvena karo veteranas ir teisininkas Robertas. Netikėtai po daugel nesimatymo metų jis į savo namus laikinai priima garsų šalyje romanistą rašytoją Maughamą su jo asistentu, kuris, beje, po to paaiškėja, yra jo meilužis. Maughamas kaip ir Robertas, yra vedęs, tačiau „dėl akių“, jo santuoka fiktyvi, o ir apsistojimas pas seną bičiulį nėra atsitiktinis, nes rašytojas išgyvena kūrybinę krizę, jam trūksta pinigų. Roberto žmona, pasirodo, irgi ne pėsčia, ji taip pat gyvena dvilypį santuokinį gyvenimą, bet jos – meilužis Kinijos revoliucionierius, o tai viską keičia... Smagu, kad iš Azijos vienaip ar kitaip atplaukia LGBTQ temos, o ir politinis-istorinis romano audinys taip pat atrodo kaip labai įdomus pasakojimas. Tikiuosi, kad knyga pasirodys lietuviškai.




Goodreads reitingas: 3.99 (239 balsai)

 

Dar vienas airių rašytojas Paul Murray pristato šį mėnesį dar tik oficialiai pasirodančią knygą „The Bee Sting“ (liet. Bitės įgėlimas), kuri, beje, yra šiemet storiausia (656 puslapių) Bookerio knyga. Istorija papasakota juokingai, nors tema ir pati istorija nėra juokinga. Knygoje aprašoma Barnesų šeimyna, kuri po nesėkmingo verslo ima statytis miške namelį ir ruoštis apokalipsei. Žmona per eBay išparduoda savo papuošalus, o paklusi ir gerutė abiturientė dukrelė ruošiasi pirmosioms savo gyvenimo išgertuvėms, dvylikametis sūnus pabėgti iš namų... Atrodo, beprotiška šeimynėlė, tačiau viskas suplanuota, kiekvienas šeimos narys su savo planais kaip tvirtas korys, bet atsitinka viena smulkmena (vienas bitės įkandimas) ir visų planai žlunga.



Goodreads reitingas: 3.77 (4887 balsai)

 

Iš Jamaikos kilusio rašytojo Jonathan Escoffery debiutinis romanas „If I Survive You“ (liet. Jeigu išgyvensiu tave) tapo netikėta literatūrine sensacija. Su humoru kalba apie aštuntajame dešimtmetyje politinių jėgų sugriautą Jamaikos sostinę Kingstoną, iš kurio į JAV, Majamį, pabėga sutuoktinių pora. Galiausiai Majamis toli gražu ne rojus, gyvendami imigrantų atskirtyje, jausdami baltaodžių viršenybę, išgyvendami istorinius Floridos uraganus bei 2008 ekonominę krizę, imigrantų istoriją pratęsia jų vaikai, atsiteisdami ir kartais paklysdami dėl atskirties, rasizmo ir kitų blogybių.



Goodreads reitingas: 3.49 (43 balsai)

 

Rašytoja Sarah Bernstein gimė Kanadoje, tačiau šiuo metu gyvena Škotijoje, kur dėstytojauja Edinburgo universitete. Šiandien ji Booker Prize sąraše už romaną „Study for Obedience“ (lit. Paklusnumo studija), nors kol kas goodreads puslapyje nemažai sulaukė paprastų skaitytojų kritikos, tačiau ryškesni vertinimai labai geri. Istorija pasakoja apie moterį Širlę, kuri meta viską ir atsikrausto kurį laiką pagyventi pas savo brolį, kurį paliko žmona. Brolis gyvena bendruomeniškoje glaudžioje ūkininkų komunoje, kurioje vieni kitus labai gerai pažįsta. Su pagrindinės veikėjos atvykimu įvyksta daug apokalipsinių ir raganiškų dalykų: miršta avis su jaunikliu, ištinka bulvių maras, gyvulių isteriškas elgesys ir t. t. Kaimiečių žvilgsniai krypsta vis į atėjūnę Širlę, kuri jaučia bendruomenės susivienijimo grėsmę ir galimus padarinius. Romanas parašytas atmosferiškai, nuolat jaučiama grėsmė, o jauna autorė vadinama jau kaip turinti savo literatūrinį balsą. 



Goodreads reitingas: 3.56 (401 balsai)

 

Pagaliau turime ir britų rašytoją, kuri įtrauka į Booker Prize, ir tai yra Chetna Maroo su romanu „Western Line“ (liet. Vakarų linija). Tai psichologinis sporto romanas apie vienuolikmetę mergaitę Gopi, kuri po motinos mirties pasiduoda tėvo spaudimui ir pamažu įsitraukia į skvošo treniruotes. Kasdien vis daugiau ir intensyviau praleisdama laiką sporto salėje Gopi tarsi gyvena kitą intensyvų gyvenimą, atsiribojusi nuo sesers ir kitų artimųjų, akylai prižiūrima tėvo. Intriga įvyksta, kai Gopi supranta, jog yra aplinkybių auka, o ne skvošo žaidėja, ir aplinkiniai iš jos nori kai ko daugiau.




Goodreads reitingas: 3.98 (3718 balsai)

 

Airių romanistai užvaldė šių metų Booker Prize sąrašą, jame dar vienas rašytojas Sabastian Barry ir jo romanas „Old God‘s Time“ (liet. Senasis Dievo laikas), kuriame pasakojama apie pensijon išėjusį policininką, kuris palieka miesto šurmulį ir apsigyvena naujuose namuose šalia Viktorijos laikų pilies. Atrodo, policininkas mėgaujasi ramybe, retai mato savo ekscentrišką namų šeimininką bei kaimynę. Stebėdamas nepažįstamą motiną kaimynystėje pats prisimena žmoną ir du vaikus, tad atrodo, nieko nevyksta, tačiau vieną dieną jį susiranda policininkai kolegos, kurie turi klausimų apie tirtą bylą prieš kelis dešimtmečius. Viešumon iškyla didžiulės juodos paslaptys... Pats knygos autorius jau dukart buvo trumpajame Man Booker sąraše (2005, 2008).



Goodreads reitingas: 4.00 (598 balsai)

 

Dar vienas itin didelės apimties romanas „In Ascension“ (liet. Pakylėjime) priklauso škotų rašytojui iš Edinburgo Martin MacInnes. Vienas keisčiausių, mano nuomone, romanų, kurį iš dalies galėčiau pavadinti moksline fantastika, tačiau smarkiai realistišką ir psichologiškai niuansuotą. Istorija pasakoja apie jauną ir smalsią tyrinėtoją Leig iš Roterdamo, kuri nuo pat mažų dienų veržėsi į jūrą ir jai puikiai sekėsi biologija, mokėsi pažinti Žemės biologijos įvairovę. Galiausiai vieną dieną Atlanto vandenyne aptinkamos pirmykštės gyvybės užuomazgos, Leig taip pat dalyvauja tuose tyrimuose, tačiau netrukus ji sužino, jog visame pasaulyje yra didžiulis mokslinis tinklas, kuris susijęs su gyvybės kilmės tyrimais, ji gauna pasiūlymą skristi į kosmosą, tačiau tai reiškia palikti skurstančią motiną ir sesę likimo valiai. Ką Leig pasirinks? Autorius nagrinėja žmogaus vietą pasaulyje. Kodėl mes trokštame sugrįžti ten, kur viskas prasidėjo? Mane šis romanas sudomino, irgi vienas iš tų, kuris iškart patraukė dėmesį.




Goodreads reitingas: 4.08 (51 balsai)

 

Viena jauniausių sąrašo autorių Viktoria Lloyd-Barlow (tiksliai neradau informacijos, iš kur ji yra, bet įtariu, kad amerikietė), o jos romanas „All The Little Bird-Hearts“ (liet. Visų paukštelių širdelės) jau skinasi kelią į skaitytojų širdis. Istorija pasakoja apie Sandei, kuri visą savo gyvenimą nugyveno tėvų namuose ir juose dabar augina dukrą Dolę, kuri išdykusi ir užsispyrusi, motina negali jos sukontroliuoti, o ir užaugusi Dolė jau pamažu ruošiasi palikti motiną. Netrukus į kaimynystę atsikrausto charizmatiški ir sąmojo nestokojantys kaimynai, tiesa, bevaikiai. Netrukus dvi šeimos ima lankytis dažniau nei įprasta vieni kitų namuose, kol Sandei pradeda įtarti, jog naujakuriai iš tikrųjų slepia juodą paslaptį, nes iš tikrųjų jie trokšta jos dukters...



Goodreads reitingas: 4.08 (26 balsai)

 

Britų rašytoja Siân Hughes ir jos romanas „Pearl“ (liet. Perlas) pasakoja apie aštuonmetę mergytę Marianą, kurios motina dingsta ir ji lieka gyventi su sielvartaujančiu tėvu ir dar mažesniu broliuku. Knygoje vaizduojama, kaip veikia vaiko psichologija, kaip ji namuose ieško motinos daiktų ir per tai klijuoja motinos prisiminimus, galiausiai pradeda nemėgti tėčio, net įtaria jį padarius kažką negero. Galiausiai Mariana paguodos ieško kūryboje, poezijoje, bet vaikystės pasaulis ima griūti, o kartu su ja ir kaupti prisiminimai apie mamą...




Goodreads reitingas: 3.99 (185 balsai)

 

Paskutinioji airių rašytoja Elaine Feeney ir jos romanas „How to Build a Boat“ (liet. Kaip pastatyti valtį) pasakoja intymią, jaukią ir gražią istoriją apie berniuko pastangas surasti savo mamą.

 

Jūsų Maištinga Siela


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą