2023 m. lapkričio 11 d., šeštadienis

Filmas: "Žydrasis kaftanas" / "Le bleu du caftan" / "The Blue Caftan"

 Sveiki,

 

Maroko režisierė Maryam Touzani yra itin savita režisierė, kuriai, sakyčiau, svarbu filmo pasakojime išlaikyti viltį ir šviesą. Šią vasarą matytas jos filmas „Adomas“ (2019) apie nėščiosios musulmonės istoriją, kuri įsiminė kaip vilties teikiantis pasakojimas, nors ir vaizduojamos sudėtingos pasirinkimo perspektyvos griežtoje visuomenėje. Dar griežčiau tikriausiai vertinamas Maroke LGBTQ pasaulis, apie kurį iš dalies pasakoja savo naujausioje dramoje „Žydrasis kaftanas“ (angl. The Blue Caftan) (2022). Kaftanas – tai toks tradicinis afrikietiškas-islamiškas rūbas, kuris turi nepaprastą švelnumą ir yra siuvinėjamas aukso siūlais. Šiandien kaftanus siuva mašinos, tad režisierė skyrė dėmesio ir savo krašto papročiams, vaizduodama jau labai retą dalyką – rankų darbo meistrą Halimą, kuris su žmona turi verslą.

 

Halimo žmona pamažu miršta nuo vėžio, todėl papildomiems darbams atlikti jie įdarbino pameistrį, su kuriuo Halimas netrukus labai suartėja. Apie Halimo potraukį žmona žino, jis po darbų eina į viešąsias pirtis ir ten susiranda vienadienių nuotykių. Bet visgi... režisierė su nepaprastu jautrumu papasakoja šią istoriją, išvengdama brutalumo. Visas filmas slysta kaip šilkinis kaftano audinys ir probleminiuose santykiuose išryškėja paprastos filosofinės tiesos: jeigu iš tikrųjų myli, leisk kitam būti laimingam.

 

Marokas konservatyvi šalis, todėl vyrų meilė čionai, priešingai nei daug kur Europoje, yra itin delikatus ir slaptas reikalas, kuris turi būti slepiamas kaip gėdingas faktas. Režisierė šia istorija tarsi išvengia tos gėdos, traumų ryškinimo, visuomenės susiskaldymo ir to, ką galėtume pavadinti „rėksminga“. Sudurstydama modernumą, seksualumo problemas per tradicijas, ji randa formą byloti apie kur kas daugiau, nei seksualumą, bet veikiau apie orumą, pagarbą savo ir kito jausmams. Aišku, filmo finalas, kuris labai tikėtinas buvo vien filmo pradžioje, man pasirodė labai jau melodramatiškai ištęstas ir dirbtinokas – Halimas laidoja savo žmoną su tuo pačiu kaftanu, kurį visą laiką siuvo kartu su savo naujuoju pameistriu. Visgi veikėjai, nepaisant visko, yra nepaprastai švelnūs ir pozityvūs, netgi žmona, kuri slėpė rožinį audinį, taip pat galų gale atsiprašo kaip kokioje pasakoje iš Paulo Coelho knygos. Pagrindinį vaidmenį sukūrė jau režisierės pamėgta aktorė Lubna Azabal, kurią galėjote matyti „Adome“, ji taip pat žinoma iš populiaraus filmo „Moteris, kuri dainuoja“ (2010). Smagu ją ir vėl pamatyti.

 

Mano įvertinimas: 7.5/10

Kritikų vidurkis: 83/100

IMDb: 7.6



 

Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą