2023 m. lapkričio 15 d., trečiadienis

Filmas: "Egzorcistas: tikintysis" / "The Exorcist: Believer"

 

Sveiki,

 

Nedaugžodžiausiu, nes vaikystėje iš tikrųjų bijojau žiūrėti 1973-ųjų „Egzorcistą“. Po šitiek laiko pagaliau sukurtas jo tiesioginis tęsinys „Egzorcistas: tikintysis“ (angl The Exorcist: Believer) (2023). Sakau, pagaliau? Ogi be reikalo, nes visgi, nors ir turi sąsajų su pirmtaku, visgi scenarijus originalus, ne pagal knygą.

 

Nepasakyčiau, kad filmas absoliuti tragedija. Žiūrėti buvo galima nuo pradžių iki pabaigos. Būta net vietomis nemažai įtampos, tiesa, ją kėlė S. Kingo „Tai“ romano ekranizacijos motyvai t. y., dingimo neaiškios aplinkybės, šiokios tokios detektyvinės istorijos ir besiblaškantis tėvas dėl dingusios dukrelės. Klasikinę medžiagą bandoma absorbuoti Holivudui nustatytomis dabarties klišėmis, stereotipai – būtinai aktorių juodaodžių, būtinai visko po truputį ir, kad visi būtų patenkinti, kad niekas Holivudo nekaltintų rasizmu ar dar kažkuo. Tai jaučiasi, tikrai.

 

Tiesą sakant, nėra pernelyg ko čia analizuoti. Filmas skirtas šiurpinti, tačiau patys nuobodžiausi tampa pagrindiniai veikėjai. Visiškas kino charakterių albinosų paradas. Neįdomūs nė pro kur. Tėvas, jautęs kaltę, atleiskite, myžčioja aplink dukrelę kas žingsnį, o buvusi vienuolė (dabar gydytoja-slaugė) jaučia kaltę dėl buvusio aborto. Žodžiu, tradiciškos siaubo kino vertybės – tėvai kaip išprotėję maniakiškai veikiami tik tėviškų ir motiniškų instinktų, per čia teka kaltės pragaro upės ir jais naudojasi Šėtonas. Pala... Bet tai yra kone kiekviename siaubo filme ir tai daro istoriją labai nuobodžią. Nėra autentikos, viskas daugiau ar mažiau remiasi į pagarbą klasikiniam variantui, tačiau bandoma nenutolti nuo masinio žiūrovo, kuris jau žino, ko kiekviename žingsnyje tikėtis, nes išmokęs per tiek metų scenarijaus artikuliaciją kaip iš vadovėlio... Jeigu turite lūkesčių didesnių, nei eiliniam siaubekui, pamirškite, nusiteikite tiesiog parpsoti be didesnės intrigos ant sofos.

 

Mano įvertinimas: 5/10

Kritikų vidurkis: 39/100

IMDb: 4.9



 

Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą