2023 m. gruodžio 10 d., sekmadienis

Filmas: "Tu visada su manimi" / "I Carry You with Me" / "Te llevo conmigo"

 

Sveiki, skaitytojai,

 

Kai skaičiau amerikiečių rašytojos Jeanine Cummins romaną „Amerikos purvas“, aiškiai kaip kokiame trileryje išgyvenau meksikietės nelegalės bėglės istoriją. Nors romanas, tiesa, man itin didelio įspūdžio nepadarė, tačiau toji Meksikos ir JAV pasienio problema nuolat vienaip ar kitaip ateina per kiną. Šįkart tai režisierės Heidi Ewing režisuota drama „Tu visada su manimi“ (ispan. Te llevo conmigo) (2020), kuriame dėmesį sutelkia į dviejų vyrukų Meksikoje istoriją.

 

Filmas prasideda gana tipiškai – skurdus ir kiek pavojingas Meksikos vaizdas, kuriame sunkiai suduria galą su galu vos ne kiekvienas šios šalies darbininkų klasės žmogus. Pagrindinis veikėjas Ivanas yra su žmona išsiskyręs jaunuolis, kuris vos išsilaiko, dirbdamas juodžiausius darbus, turi padėti išlaikyti sūnų. Galiausiai vieną dieną jis užmezga artimus santykius su Gerardu, su kuriuo sudėtingai išgyvena artimiausių šeimos narių atmetimo reakciją. Filmas iš esmės vaizduoja Meksikoje vyraujančią tą pačią problemą, ką daugmaž turime ir Lietuvoje – homofobiją, prisitaikėliškumą, tapatybių slėpimą ir nevisavertiškumo jausmą sociume. Galiausiai Ivanas neapsikentęs, kad niekaip negali savo šalyje savęs realizuoti ir panaudoti kulinarijos baigimo diplomo, ryžtasi su drauge Sandra bėgti per JAV sieną ir kaip nors bandyti susikurti laimę svetur. Bėda tame, kad Gerardui šis sumanymas nepatinka ir jis lieka Meksikoje. Bent jau kurį laiką, nes turi nuolatinį mokytojo darbą.

 

Visgi filmas nėra trileris, o pabėgimas į JAV tėra tik vienas iš šio filmų epizodų, tiesa, labai reikšmingų, nes filmas sukurtas remiantis tikra Ivano ir Gerardo istorija. Įdomiausia, kad jie iš tikrųjų antrojoje filmo pusėje patys pasirodo. Režisierė vaizduoja jų gyvenimą po daugel metų, todėl filme įvyksta esminis žanrininis lūžis, nes filmas tampa iš vaidybinio dokumentiniu. Vaidybinė dalis nufilmuota Meksikoje, o dokumentinė JAV. Prabėgus tiek daug metų nuo pabėgimo į JAV, veikėjai gauna laisvę būti tuo, kas jie yra, dalyvauti gėjų paraduose, kurti santykius meksikiečių bendruomenėje, sėkmingai plėtoti meksikiečių restorano verslą, tačiau jie net ir po šitiek metų yra nelegalai, vadinasi, nevisaverčiai gyventojai. Sudėtinga kasdien tai jausti, manau, režisierei pavyko per Ivano asmenybę atskleisti politinį nužmoginimą. Ivanas negali grįžti aplankyti savo jau suaugusio sūnaus, kuris norėtų turėti su tėvu normalius santykius, tačiau geriausia, ką jie gali padaryti – susiskambinti ir pasikalbėti per transliacijas. Šiaip filmas labai pavykęs, net nesitikėjau. Dėmesys ne vien LGBTQ problemoms, bet ir politikai bei tėvo ir sūnaus santykiams, viskas paplėtota neerzinančiai, o su atjauta ir galia skleisti žinią pasauliui: kodėl XXI amžiuje vis dar gyvename įrėmintą ir kitų apspręstus asmeninius gyvenimus, o apie laisvę kalbame taip, tarsi ji tebūtų tik teorinė apibrėžtis? Rekomenduoju filmą pažiūrėti labiausiai mūsų homofobams. Dėl savišvietos.

 

Mano įvertinimas: 9/10

Kritikų vidurkis: 76/100

IMDb: 6.7



Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą