2011 m. gruodžio 29 d., ketvirtadienis

Argentinietiškas sausas raudonas vynas "Intis" / Red wine of Argentina "Intis"


  
Sveiki visi,

Seniai jau galvojau čia pristatyti savo ragautus vynus. Tebeturiu pomėgį raudonam sausam vynui. Sako, alkoholis yra destruktyvi medžiaga, bet nebūčiau toks kategoriškas, juolab, kad ir pati šiuolaikinė ir liaudies medicina sako, kad 50 gramų degtinės išvalo ir dezinfekuoja organizmą, o ir „lakti“ iki apsvaigimo niekas neverčia, visur ir visada reikia turėti saiką, ar ne taip?

Kad ir kaip ten bebūtų, pats Jėzus Kristus gėrė vyną ir vertė jį savo krauju, bet niekur raštuose neparašyta, kad vargšelis kur nors girtas po stalu voliotųsi ir kamuotų ryte sunkios pagirios. Ne visiems tie sausi raudoni vynai: vieniems burną sutraukia, kitiems iškart galvą pradeda skaudėti, ir tegu – ir negerkite, ir neragaukite. Tačiau visada esti bohemų ir šiaip gurmanų, kurie mėgsta mėgautis vynu, bent jau viena taure, o gal net visu buteliu. Pastebėjau, kad Vokietijoje vynas kainuoja centus, tik Lietuvoje jis jau baisiai „užkeltom“ kainom, bet ypatingom progom paprastam žmogeliui visgi įperkamas.

Neseniai ir aš pasidairiau po vynotekas ir šiaip prekybos centrų vynų skyrelius ir visgi pastebėjau tokią tendenciją, kad daugiausiai vyno visgi į Lietuvos lentynas atplūsta iš Ispanijos, jis beje yra ir pigesnis keleliais litais. Taip pat dominuoja itališki ir Prancūzijos vynai, na, o mano mėgstamiausi Čilės ir Argentinos vynai taip pat turi savo nišą, bet jų asortimentas, palyginus su ispanų vynais, per pus mažesnis, o ir kainos šiek tiek didesnės. Mano nuomone, patys prasčiausi vynai – vokiški. Čia jų priplūdo į Lietuvą labai prastos kokybės, pačių pigiausių ir neskaniausių asortimentų. Nieko nesakau apie saldžius „Kalėdinius“ aromatizuotus vynus – Vokietija vienintelė jų tiekėja.

Raudonas sausas vynas, atvirkščiai, nei alus, turi specialiųjų sulfatų ir jonų, kurie gerina virškinimo procesą, todėl vynas labai dažnai naudojamas prie valgių. Apskritai, geras ir normalus vynas, laikytas statinėse turi apie 200 specialiųjų „gėrybių“, o neužlaikytas vynas, prastos kokybės gali siekti tik 20 ar dar mažiau. Vynas neturi cholesterolio ir yra tikras mitas, kurie galvoja, kad raudonas vynas yra nenatūralus ir turi dažiklių. Tikras sausas raudonas vynas yra fermentuojamas su tamsiomis vynuogėmis, kurios paliekamos su odele, o baltasis vynas – be odelės arba šviesiomis vynuogėmis.

Šįkart noriu pristatyti argentinietišką vyną pavadinimu „Intis“. Tai Merlot – Malbec 2010 metų raudonas vynas priklausantis „San Juan – Wine of Argentina“ regionui. Tai ne stalo, bet rūšinis (geresnės kokybės) vynas. Jau prisipažinau, kad patys skaniausi vynai man yra Čilės ir Argentinos, o ir kaina „Intis“ buvo prieinama – 12.99LT, kai kur gali kaina šiek tiek svyruoti. Tai vynas be įprasto kaučiukinio kamščio, o su įprastine metaline atsukama, liaudiškai tariant, „korka“. Iš pradžių suabejojau jo kokybe, nes labiau pasikliauju kaučiukiniais vynais, bet visgi skonis buvo labai geras. „Intis“, - rašoma ant etiketės, - Saulės Dievas buvo itin garbinamas Pietų Amerikoje, Saulė buvo svarbiausia gyvybės išraiška, teikianti švelnumą ir šviesą, ji ir šiandien yra ypatingai svarbi mūsų vynuogių derliui. Šis vynas - tai mūsų duoklė jai.“ Tokios legendos labai žavi, nes grukšnojant galima dar labiau įsivaizduoti ir pajusti skonį. Patiko ir tai, kad vynas nebuvo rūgštus, kas dažnai būna su prastokais vynais.

„Sodrus raudonas vynas, turintis prinokusių raudonųjų vaisių aromatą su subtiliais prieskonių tonais“ – toliau sako etiketė. Ir iš tikrųjų tai mano gomuriui buvo geras vynas, su specifiniais, kaip ir rašoma, aromatais. Šiaip Argentinos vynai pakankamai charizmatiški ir aitrūs, o šis pasirodė šiek tiek švelnesnio kolorito, tačiau vis tiek savito argentinietiško Las Moras serijos skonio. Tinka prie maisto, mėsos ir šiaip ragauti, gerti kambario temperatūros (raudonieji vynai neatšaldomi, kaip baltieji).

Įvertinimas: 9/10

Jūsų Maištinga Siela  


1 komentaras: