2013 m. vasario 20 d., trečiadienis

Gimdymas namuose: kodėl persekiojamos gimdyvės?




Sveiki visi,

Jau kuris laikas mane asmeniškai šiurpina vis pasirodantys straipsniai apie lietuves moteris, kurios gimdė namuose. Tai man primena viduramžius, kada moterys persekiojamos už įtartiną raganavimą. Kodėl moterys ir jų artimieji persekiojami? Kodėl įsiveržiama į jų namus ir daromos keistos kratos, kaišiojami įvairūs teisės aktai, jei tai prieštarauja žmogaus laisvėms? Ir iš vis, kaip taip įmanoma čia, XXI amžiuje, Lietuvoje, kad kaip KGB laikais būtų klausomasi telefoniniai pokalbiai ir net persekiojama? Man galvoje netelpa, kaip tai paverčiama teisėta „veikla“?

Ir visgi... Kodėl „valstybė“ nori, kad moterys gimdytų ligoninėse? Kas po to daroma su kūdikiais – nes kito paaiškinimo nežinau, valstybės organams, o gal slaptoms galvoms, reikia registruoti vaikus, o galgi juos paženklinti, skiepyti ar net nuodyti? Man darosi baisu, nes Lietuvoje yra visiškai teisėta gimdyti namuose, tą darė ir rašytoja Laura Sintija Černiauskaitė, tą daro ir kitos moterys, bet akivaizdu, kad už to kažkas slypi, kažkokia tamsi jėga, žinau, skamba makabriškai, bet akivaizdu, kad mes daug ko nežinome. Pridedu straipsnio santraukėlę iš „Lietuvos ryto“:

„Viskas vyko kaip kriminaliniame filme. Išeinu iš ryto pro duris - prie vartų tamsoje stovi 6 žmonės ir sako, kad darys kratą“, - pasakojo režisierius ir aktorius Ramūnas Abukevičius.

R. Abukevičiaus ir jo žmonos režisierės Inesos Kurklietytės namuose Vilniuje antradienį ryte prokurorai surado ir išsivežė visus filmo „Lengvas raganavimas“ įrašus. Krata truko 3 valandas.

Šis prieš aštuonerius metus I. Kurklietytės sukurtas ir daugelyje užsienio festivalių rodytas filmas pasakoja apie gimdymus namuose.

Krata prasidėjo nuo monologo. Atvykę pareigūnai labai ilgai skaitė teisėjos pasirašytą dokumentą, kad ji leido ieškoti filmo kopijų, paimti kompiuterius.

Pareigūnus ypač domino kompaktiniai diskai, ant kurių yra žodis „raganos“. Susirinko visus.

Kratos pabaigoje kažkas pasakė: „Einam nusikaltimo vietą nusifotografuosim“, - ir visi nuėjo į vonią. Esą, ši vonia nufilmuota filme.

„Šiuo klausimu komentarų nebus“, - „Lietuvos ryto“ žurnalistei pranešė Generalinės prokuratūros atstovas.

Vilniaus apygardos prokuratūroje vyksta ikiteisminis tyrimas dėl kūdikių gimdymo ne gydymo įstaigose, nes kūdikius priiminėję medikai įtariami neteisėtu vertimusi ūkine, komercine ir profesine veikla.

Gimdžiusios namuose moterys vienos po kitos kviečiamos į tardymus. Kartais jų metu demonstruojamas I. Kurklietytės filmas „Lengvas raganavimas“. Moterys įbaugintos ir tikina, kad klausomasi jų pokalbių telefonu.”

Daugiau bus “Lietuvos ryto” laikraštyje, šiandien. Ką galvojate Jūs apie tai?


Jūsų susirūpinusi Maištinga Siela


6 komentarai:

  1. Aš, manau, kad tas gimdymas namuose yra išsidirbinėjimas. Visų pirma, tokiom sąlygom didelė įvairių komplikacijų tikimybė. Moteris ir vaikas gali net numirt. Absurdas, matai blogai ligoninėj gimdyt.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. O ligoninėse komplikacijų nebūna, kūdikiai ir gimdyvės nemiršta? Visai neseniai Kauno klinikose mirė vieną gimdyvė (http://www.delfi.lt/news/daily/Health/kauno-klinikose-mire-gimdyve.d?id=60587337). Gimdymas yra natūralus procesas, o mes gyvenam demokratinėje šalyje, kurioje PRIVALO egzistuoti pasirinkimo laisvė. Nežinau, ar pati ryžčiausi gimdymui namie, tačiau nematau priežasties, kodėl tai turi būti draudžiama moterims, kurios suvokia visas rizikas ir pavojus ir priima tokį sprendimą. Labai tikiuosi, kad šis absurdo spektaklis greitai baigsis.

      Panaikinti
  2. Iš esmės pritariu "mon" komentarui. Valstybė negali reguliuoti žmogaus pasirinkimų, kaip negali paskirti, su kuo sanguliauti ir panašiai - tai yra absurdas. Be to, urviniai žmonės gimdydavo gležnus vaikelius urvuose - ir žiūrėkit, vis tiek rūšis išgyveno be medicininių ar kitų dalykų. Žinau dabartinių atvejų, kada moterys važiuodavo gimdyti į Juodają jūrą, su delfinais - vaikai užaugo visiškai kitokie, paveikti taikios energetikos, gabūs, taikūs, švelnūs, nors skamba neįtikėtinai. Manau, motina jau jaučia, kur kaip geriau vaikui gimti. Ligoninė tegali užtikrinti medicininį saugumą, bet ne aplinką, ne aurą, ne taikumą. Esu už tas mamas, kurios žino, kur geriau joms gimdyti. Mūsų visų bėda ta, kad mes besąlygiškai tikime mokslu ir medicina, toks jausmas, kad jai netgi tarnaujame, daromės priklausomi, kaip kada buvome priklausomi nuo prietarų, ir kai kas iš to turi naudos. Bet šio straipsnio esmė yra ne tai, ar moterys gimdo ligoninėse, ar namuose, bet tai, kad pasirinkimas gimdyti namuose užtraukia (ne)legalią institucijų kišimąsi į šeimą, persekiojimą, kažkokias nepaaiškinamas kratas, tardimus, telefoninius pasiklausimus, tai staiga tampa netgi teisėta, kas apskritai prieštarauja žmogaus teisių konvencijai - to apskritai negali būti. Man tik kyla baimė, jeigu neteisėtą kišimąsi mes paverčiame teisėtu, nes kažkas kažkur uždėjo parašiuką, nusispjovę į kitus teisės aktus, tada klausimas, ką atitinkami organai gali dar? Greitai gerdami kavą ryte sulauksime pareigūnų už tai, kad gėrėme kavą, būsime fotografuojami, vadinami nusikalteliais - žodžiau, kaip KGB laikais, "drauge, Jonai". Žmogus teisėnėje valstybėje tampa niekiniu - pagavote mintį?

    AtsakytiPanaikinti
  3. Tai faktas, kad tų komplikacijų visur gali būti tiek gimdant geriausioje pasaulio ligoninėje, tiek kokiam urve ir, aišku, kad visi tie persekiojimai yra baisu, BET jeigu taip norim lygiuotis į taip, "kaip buvo gerai akmens amžiuj", tai gal tegul ir auglius namie persisodina, organus išpjauna? Komplikacijų atveju didesnė tikimybė, kad viskas baigsis gerai ligoninėj... taip, kiekvienas laisvas rinktis ir pan, tai tik mano nuomonė.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Na aš tai nesu nei nusistačiusi prieš gimdymą namuose, nei esu labai už. Bet jei toks moters pasirinkimas tai kodėl gi ne? Juk gyvename laisvoje šalyje, kurioje patys turėtume galėt priimti sprendimus. Bet bent mano nuomone, tai ligoninėje gimdyti yra saugiau, nors ir sakot, kad būna komplikacijų, bet prie specialistų priežiūros jos gali būti greitai išspręstos.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Gyvename laisvoje demokratiškoje valstybėje, todėl, kur man geriau gimdyti yra tik mano sprendimas. Kaip šitaip galima elgtis su žmonėmis aš nesuprantu...

    AtsakytiPanaikinti