2014 m. rugpjūčio 11 d., pirmadienis

Serialas: "Pigios siaubo istorijos" / "Penny Dreadful" (1 sezonas)




Sveiki, skaitytojai,

Po serialo „Salemas“ norėjosi kažko panašaus, ir netrukus susivokiau, kad noriu pažiūrėti kritikų išgirtą aštuonių serijų serialą „Pigios siaubo istorijos“ (angl. Penny Dreadful), kurį tiksliau būtų versti „Bulvarinės siaubo istorijos“, kurios labiausiai atspindėtų vaizduojamo laikmečio literatūrinius siaubo sukryžminimus. Tiesą sakant, man pavadinimas nepatinka nei lietuviškas nei angliškas ir būčiau serialą pavadinęs visai kitokiu pavadinimu.

Šį mini siaubo detektyvinį serialą sukūrė John Lagan – garsus scenarijų rašytojas ir prodiuseris, tačiau pats iki tol kaip režisierius niekada nėra debiutavęs, bet glaudžiai bendradarbiavo kuriant tokius filmus kaip „Gladiatorius“ ar „Džeimsas Bondas“. Pasitaikius ypatingai progai ir gavus finansavimą jis sukūrė sėkmingą serialą „Pigios siaubo istorijos“, kurios neaplenkė ir Lietuvos piratinių saitų, todėl daugelis pramoginių serialų žiūrovų galėjo ir tebegali jį išvysti.

Galiu pasakyti, kad serialas nevienareikšmiškas. Jis turi intelektualinį pradą ir pramoginio serialo žanrą, nes režisieriui pavyko apjungti tai, kas pigu su XIX ir XX amžiaus pradžios literatūriniais kūrinių personažais. Ir visgi negaliu pasakyti, kad pažiūrėjus visas aštuonias pirmojo sezono serijas esu labai patenkintas. Serialą gyrė kritikai, tačiau jis pernelyg „užvilkintas“, pernelyg išdarkytas į gabalus ir sunkiai susiuvamas į bendrą kontekstą. Neretai pažiūrėdavai seriją apie atskirą personažą, o prieš tai matyta serija lyg ir buvo apie kitą, bet belaukiant kitos serijos kažkaip pasimiršdavo senieji personažai, o juk serijų kiekis ribotas, todėl pasigedau vieningesnės linijos, kokią tarkim turėjo serialas „Salemas“. Kartais imdavo siutas, kad tokie talentingi aktoriai vaidina tokiame seriale, bet visgi žiūrėdavau seriją po serijos.




Kadrai iš serialo "Pigios siaubo istorijos".



Pagrindiniai serialo "Pigios siaubo istorijos" veikėjai.


Biseksualus Doriano Grėjaus portretas. 


Vystoma ir Frankenšteino istorinė linija.


Čia rasite ir kraupių vampyrų.


Meilės ir praradimų istorija...



Serialo aktoriai per serialo premjeros šventę.

Kaip jau minėjau, serialas prikelia literatūrinius personažus, kurie buvo ir tebėra populiarūs XIX amžiaus pramoginėje literatūroje – vampyrai, mediumai, apsėdimai, vilkolakiai ir netgi konkretūs literatūriniai veikėjai kaip antai Dorianas Grėjus iš Oskaro Vaildo „Doriano Grėjaus portretas“, čia atgyja Frankeinšteinas ir visa nuostabi XIX amžiau Londono atmosfera, didžiosios ekspedicijos į Afriką, mokslinis ir tyrinėjimo laikotarpis. Serialui išties pavyko atkurti sodrią žibalinės lempos ir elektros pradžios amžių – kostiumai, spalvos ir mąstymo modelis. Štai dėl ko nebent verta žiūrėti serialą!

Ir, žinoma, nuostabūs aktoriai. Jau niekam ne paslaptins, kad šio serialo vinis yra aktorė ne formatas Ewa Green, dėl kurios ir pradėjau reikalą su šiuo serialu. Ji čia sukuria Vanesos personažą, kurioje apsilanko dvasios, ji nuolat kovoja su vidiniu demonu. Išties puikiai sukurtas personažas su giliomis praeities žaizdomis. Reeve Carney sukūrė Doriano Grėjaus vaidmenį – taip pat nepaprastai iškilus personažas, spinduliuojantis nemirtingumą ir neatvertas paslaptis. Garsus aktorius Timothy Dalton pasenęs, bet žavesnis negu bet kada. Atradimu tapo ir Josh Hartnett, kuris suvaidino iš Amerikos pabėgusi to meto snaiperį... Išties puikus kolektyvas, su kuriuo labai greitai susigyveni, tačiau kažko mirtinai šiam serialui trūksta – įtampos, netikėtumo ar kažko, kas verstų laukti kitos serijos, kaip antai šedevras „Amerikietiškų siaubo istorijų“ antologija, kuris, mano manymu, yra kur kas geresnis serialas.

Ir visgi serialas turės tęsinį, kuris planuojamas 2015 metais. Tą rodė ir serialo pabaiga. Tiesa, šįkart bus dešimt serijų. Beveik visi aktoriai pratęsė kontraktus antrajam sezonui. Nors pirmąjį sezoną viso labo žiūrėjo apie 1 milijoną žiūrovų, visgi kanalas pratęsė kontraktą antram sezonui, todėl tiek žiūrovai už Atlanto, tiek Lietuvoje galės kitais metais pasidžiaugti sugrįžusiu, reikia manyti, kur kas stipresniu sezonu.

Anonsas:


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą