2014 m. rugpjūčio 25 d., pirmadienis

Filmas: "Kitas kraštas" / "Another Country"




Sveiki,

Šįkart noriu pristatyti ir trumpai pakomentuoti kino filmą „Kitas kraštas“ (Another Country) (1984), kuriame susitinka tada dar tik jauni, bet jau būsimos kino legendos, aktoriai – Colin Firth ir Rupert Everett. Šie britų aktoriai filmuojasi iki šių dienų ir yra puikiai žinomi netgi tų, kurie nėra jokie kino žinovai. Vedinas šiais vardais, nutariau pažiūrėti 30 metų senumo kino juostą.

Kažkaip sukilo nostalgija, žiūrint į juos, tokius jaunus ir menkai patyrusius, tačiau instinktyviai ir drąsiai vaidinančius „Kitame krašte“. Filmas sulaukė dėmesio tarptautiniame Kanų kino festivalyje, R. Everett sulaukė BAFTA nominacijos kaip geriausias jaunosios kartos aktorius...

Kalbant apie patį filmą, mano nuomone, savu laiku ši juosta išties buvo gera, bet žiūrint iš šių dienų perspektyvos, filmas tampa ganėtinai vidutiniu. Kažkaip ne itin mane sudomino ši istorija: du draugai apie 1930 metus studijuoja prestižiniame Anglijos universitete, tačiau nuolat jaučia artėjančio Antrojo pasaulinio karo grėsmę, tauta nuteikinėjama militaristiškai. Ir du jauni studentai, bando pažinti kitą šalį tiek jausmų, tiek filosofiją geografine plotme. R. Everett‘ui teko suvaidinti gilius, romantizuotus jausmus vienam iš studentų, susidurti su smerkimu, atkentėti bausmę ir sielos melancholiją. 

Filmas iš tikrųjų savotiškai netgi įdomus. Čia konstruojama jaunuolių melancholiška dvasia, kuri balansuoja tarp jausmų ir karinių nuotaikų. Prisitaikymas prie universiteto standartų ir noras pažinti ne tik gyvenimo ribas, bet ir savo jausms, tampa šio filmo stuburu. Žinoma, atskleistas ketvirtasis praėjusio amžiaus dešimtmetis, universiteto nuotaikos, britiškas griežtumas ir reiklumas. Buvo tikrai gera kai kada pajusti filmo visumą kaip nedalomą istorinį peizažą, tačiau kažko pasigedau visumoje – gal didesnio susipriešinimo, gal man ne itin patiko filmo finalas, tačiau vis tiek, manau, tai neprasta juosta, kurią galima žiūrėti.

Mano įvertinimas: 6/10
IMDb: 7.2


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą