2015 m. sausio 8 d., ketvirtadienis

Filmas: "Bananas" / "Bananas"




Sveiki, visi,

Režisierius Woody Allen yra vienas puikiausių režisierių šioje žemėje. Kai noriu rafinuotai atsipūsti, tai kuo puikiausiai tiks laiką praleisti su šio režisieriaus filmais. Filmas „Bananas“ (angl. Bananas) (1971) yra trečiasis pilno metražo šio režisieriaus darbas, kuris, sakyčiau, labiausiai išsiskiria iš kitų Allen‘o filmų. Jo darbai paprastai pasižymi magišku realizmu, rafinuotumu, intelektualumu, o „Bananas“, kuriame, aišku, irgi yra šie komponentai, manding, atrodė visiškai kitoks! 


Kadras iš filmo "Bananas".

Iš esmės man patiko ši komedija. Gal jos net komedija nepavadinsi, nes tai didžiulis politinis groteskas, kažkuo panašus į smarkiai šaržuojantį filmą „Diktatorius“. „Banane“ išjuokiama politika, teismų sistema, santykių sentimentalumas, revoliuciniai judėjimai. Filmas tiesiog pulsuoja parodijomis. Jaučiama nežymi „hipinė“ laikmečio aura, taip pat seksualinės revoliucijos padariniai – kine ypač akcentuojami kūniški reikalai, o finalas, kada po vestuvių pagrindiniai personažai sugula, viskas pavaizduota kaip bokso ringe. Filmas stebino taikliomis konjunktyviomis skirtingų sferų paralelėmis, taikliais juokeliais, šmaikščiais dialogais. Filmui daugiau nei 40 metų, todėl kai kurie juokeliai tiesiog tapo tarptautiniais jau nusidėvėjusiais šablonais kine, bet tuokart atrodė novatoriški ir įdomūs. 

Nepasakyčiau, kad tai geriausias W. Allen‘o filmas, tačiau vis tiek įdomus ir netikėtas. Be šio filmo, pažįstų kur kas subtilesnį režisieriaus braižą, todėl verta pamatyti vien dėl to, kaip šis filmas sukonstruotas, dėl laikmečio tendencijų ir dėl to, kad tai juokingas filmas, nors gal ir ne viskas jame man tiko ir patiko. 

Mano įvertinimas: 7.5/10
IMDb: 7.1


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą