2015 m. sausio 16 d., penktadienis

Filmas: "Nekaltas melas" / "Geras melas" / "The Good Lie"




Sveiki, kino žiūrovai,

Filmas „Nekaltas melas“ (angl. The Good Lie) (2014) išties nebuvo labai populiarus, nesulaukė daug apdovanojimų, bet visgi kritikų akies neaplenkė ir sulaukė gerų vertinimų. Filmas apie Sudano vaikus, kurie pilietiniame kare netenka tėvų ir namų, o galiausiai iš laukinių kraštų atsiduria JAV. Tai tikrai skaudi itin skirtingų kultūrų ir paparčių maišalynė, kuri įgauna netgi subtilių ir įdomių komedijinių elementų. Pirmoji filmo pusė stebina savo brutalumu ir žiaurumu – vaikai, badas, kariai, šūviai, mirtys ir netektys – tai visa tamsioji Afrikos gyventojų pusė, apie kurią esame daug ką girdėję, skaitę, matę kituose filmuose. Patraukli pirmoji pusė domina savo nesaldumu, netekties intriga, o antroji pusė, kai veikėjai po daugelio metų atsiduria Amerikoje, tampa vėlgi komplikuota dėl kultūrinio nesuskalbėjimo.

Filmas apstatytas iš visų pusių probleminiais rėmais. Puikiai parinkti aktoriai profesionaliai implikuojasi į filmo medžiagą ir turinį. Tai nėra dėl savo tematikos itin lengvas filmas, bet kartu turi ir slidžių paviršių, žaismingos ironijos, kalbu apie tą filmo dalį, kuriame pasirodo aktorė Reese Witherspoon, kuri paskutiniuoju metu stačia galva pasinėrė iš blondiniškų komedijų į rimtąjį kiną ir pareiškė, kad nusibodo vaidinti vieno braižo kvaileles. Sakyčiau, aktorės pozicija labai sveikintina, nes šiame filme ji dirbo socialinį darbą ir jai puikiai sekėsi „būti brunete“ visomis prasmėmis. Aišku, režisierius negaili filme ir sentimentalių elementų t. y. pasiaukojimo ir savotiško atpirkimo, skolos grąžinimo istorijos, kuri iš tikrųjų nepaisant tipiškos ir nuspėjamos formulės, vis tiek jaudina.

Labiausiai žiūrovą turėtų pritrenkti ta stulbinama kultūrų pasikeitimo jausena, kada veikėjai neseniai kamavosi badu ir stengėsi apsiginti nuo laukinių liūtų, o po pusvalandžio Amerikoje užsimaukšlinę kepuraites švenčia Kalėdas. Tas nepakartojamas įspūdis, kaip skiriasi kapitalistinis žmogus nuo žmogaus, kuris yra linkęs tik išgyventi, o kultūriniai nesusikalbėjimai tiesiog stebina ir šokiruoja mikroelementais, pvz., afrikiečiui neaišku, kodėl viršininkas liepia į konteinerį išmesti dar visai gerą maistą ir negali jo atiduoti benamiams. Šis filmas – tai galimybė pasižiūrėti į mus pačius kaip vartotojiškos visuomenės žmones, į savo pačių ydas. Tikrai netikėtas filmas mano žiūrimų filmų sraute. Ar bereikia sakyti, kad filmas paremtas tikrais faktais, o veikėjų prototipai gyvena iki šių dienų? Tikriausiai ne.

Mano įvertinimas: 8.5/10
Kritikų vidurkis: 65/100
IMDb: 7.4


Jūsų Maištinga Siela

1 komentaras:

  1. is ties liudnas nors ir idomus filmas, pasiaukojimo filmas . cia vieni pasiaukojo del kitu.Ir bande augislikti. daug zmoniu mire. daug negalejo istrukti is pabegeliu stovyklos. tik kam pasisieke.

    AtsakytiPanaikinti