2015 m. vasario 2 d., pirmadienis

Albumas: Fall Out Boy "American Beauty / American Psycho




Sveiki, skaitytojai,

2015 muzikos pasaulyje didžiausiu kol kas atradimu laikau amerikiečių roko grupę Fall Out Boy, kuri pasirodė 2003 metais ir per savo karjerą jau pristatė šešis albumus. Na, iš tikrųjų nesiruošiu kalbėti apie praėjusias šios grupės dienas, nes pasiklausius jų senesniųjų kūrinių man asmeniškai nelabai patiko jų ankstesni periodai – galbūt užkietėjusiems rokeriams patiks labiau. Štai jų šeštasis studijinis albumas „American Beauty / American Psycho“ tapo tikru atradimu, ne tik man pačiam, bet ir kai kuriems mano pažįstamiems. Neregėtai geras albumas – naujas melodingas skambesys, vokalo gelmė, galbūt tekstai suplokštėjo, priartėjo prie popsinio roko, bet lyginant su ankstesniais Fall Out Boy darbais, šie tampa platesnio diapazono, prieinami ir mėgiami daugeliui klausytojui, todėl nenuostabu, kad tik 2015 sausio mėnesį pasirodęs albumas šovė į aukštumas ir Billboard 200 pasiekė Nr. 1, Kanados Billboard taip pat Nr. 1. Kol kas albumas tik įsilieja į rinką ir, manau, kad greitu metu jis taps pačiu populiariausiu ir geriausiu apskritai grupės albumu.

Kur visa šio albumo sėkmė? Na tai ne tik pasikeitusi kryptis ir dainų formulė, bet ir novatoriška albumo idėja integruoti, šlieti kūrinius su kultiniais filmais. Daugelis filmų pavadinimų susiję daugiau ar mažiau su amerikietiškais filmais, kino kultūra – juk ir albumo pavadinimas susideda iš dviejų filmo pavadinimų „American Beauty / American Psicho“ (liet. Amerikietiškos grožybės / Amerikos psichopatas). Taigi noriu trumpai apžvelgti albumo „vidų“.

1. Irresistible


Pirmoji daina vadinasi „Nenugalimas“ į antikinio filmo garso takelį – tiesa, ne viena daina tinka tokiems filmams. Pirmoji daina tiesiog labai gerai, skatinanti nepasiduoti, ritminga, heroizmas ir stoiškumas trykšta, be to, skambi ir tiesiog aš asmeniškai prie jos pripratau, kad kartais nebegaliu sustoti jos klausytis. 

Įvertinimas: 9/10

2. American Beauty / American Psycho


Daina tuo pačiu pavadinimu kaip ir albumo pavadinimas, o jo vaizdo klipe nusifilmavo ir albumo viršelio berniukas. Daina bandoma lyg ir sujungti du labai charizmatiškus amerikietiškų filmo koncepsijas, dainos tekstas irgi pulsuoja ta amerikietiškųjų vertybių ir manijų sumaištimi. Iš pradžių lyg ir nepatiko, kad būtent ši daina buvo pasirinkta kaip singlas ir jam paskirtas vaizdo klipas, bet dabar pripratau ir galiu pasakyti, kad tiesiog labai „veža“! nepasakyčiau, kad klipas sužavėjo, bet jis daugiau ar mažiau, sakyčiau, atspindi daino bendrą energetiką, albumo idėją ir naująjį grupės poslinkį. Daina agresyvi, energinga ir tiesiog geras gabaliukas reikiamu momentu.

Įvertinimas: 9/10

3. Centuries


Be jokios abejonės – daina hitas. Tai viena geriausių šio albumo dainų – kūrėjai tai pajautė ir priskyrė dainą prie lyderių, išleido kaip pirmąjį šio albumo singlų dar 2014 rugsėjį. Netrukus pasirodė ir, sakyčiau, gana įspūdingas vaizdo klipas. Tiek daina, tiek vaizdo klipas apeliuoja į antikinį batalijos epą. Dainos pavadinimas „Centurionas“ – tai filmas, sukurtas 2010 metais, kur pasakojama apie Centurioną. Vaizdo klipas daugiau ar mažiau siejasi su pačiu filmu. Nežinau, kaip jūs, skaitytojai, bet aš tokiems filmams ir vaizdo klipas nesu abejingas, todėl sakau, kad šis kūrinys yra vienas iš labai svarių priežasčių, kodėl pamėgau šį albumą.

Įvertinimas: 10/10

4. The Kids Aren‘t Allright


Galbūt tai nėra mano mėgstamiausia albumo daina, bet tikrai nebloga, netgi sakyčiau, gera. Daina labiau lyrinė, artėjanti prie roko baladės. Labai smagi dainos pradžia – pasišvilpavimas, kuris pamažu perauga į vaikišką-paauglišką nostalgiją. Iš esmės tikrai puiki daina, kurią paklausius trejetą-penketų kartų lengva įsiminti ir pamėgti. Aš jau ją pamėgau, o jūs? Beje, tai daina viena iš singlų, kuris neseniai debiutavo Billboard 18 vietoje, o kaip seksis toliau? Nematau jokių priežasčių, kodėl jos reitingai turėtų iškart kristi žemyn.

Įvertinimas: 9/10

5. Uma Thurman


Trečiasis albumo singlas vadinasi daugiau nei mažiau drąsiais „Uma Thurman“ – pasiskolinta garsios aktorės pavardė buvo neatsitiktinai. Grupės nariai tikino, kad jokiu būdu šios dainos nebūtų publikavę tokiu pavadinimu, jei pati aktorė nebūtų davusi leidimo. Uma Thurman – Q. Tarantino mūza, jos šokis su aktoriumi John Travolta filme „Bulvarinis skaitalas“ tapo kultine kino scena apskritai kino industrijoje, o tolesni aktorės pasirodymai Q. Tarantino filmuose „Nužudyti Bilą“ tiesiog įkvėpė grupės narius sukurti šį hitą, kuris klausytojams netrukus tapo viena mėgstamiausių albumo dainų. Kas žino, gal Uma Thurman netgi nusifilmuos vaizdo klipe, jeigu jis apskritai bus sukurtas? Man tai viena geriausių albumo dainų. Be jokios abejonės.

Įvertinimas: 10/10

6. Jet Pack Blues


Žinote ką? Ai, geriau nieko nebesakysiu. Tiesiog gera daina.

Įvertinimas: 9/10

7. Novocaine


2001 metais pasirodė kriminalinė komedija „Novokainas“, bet abejoju, ar dainos kūrėjai apeliavo būtent į šį filmą. Man iš bendro dainos konteksto atrodo, kad aprėpia apskritai visus pašėlusius filmus, kuriuose liejasi alkoholis ir uostomi narkotikai (kokainas), kur dega rizika ir blogi berniukai žaidžia iš didelių sumų. Kieta ir skambi daina. Man ji patinka. Nai-nai-nai...

Įvertinimas: 10/10

8. Fourth of July


„Liepos ketvirtoji“ – nebloga meilės daina, kuri, manau, suras savo klausytoją. Man tai nėra pati geriausia ar kažkaip itin „kabinanti“ albumo daina, bet klausytis tikrai galima – kūrinys palaiko tolygią albumo koncepciją, skambesiu nenusileidžia kitiems kūriniams ir tinka bendram kontekstui.

Įvertinimas: 8/10

9. Favorite Record


Šią dainą pamėgau tiesiog klausydamas savo mp3 ir gulėdamas lovoje. Tiesiog graži paprasta daina apie dainas, kurios mums sukelias sentimentų.

Įvertinimas: 9/10

10. Immortals


Kol kas tai mažiausiai klausyta albumo daina gal dėl to, kad iš pradžių nelabai „kabino“, bet dabar, rašydamas šias eilutes, jos klausausi ir man ji labai patinka. Daina jau panaudota animaciniam filmui „Didysis šešetas“, kuris šiuo metu yra nominuotas „Oskarui“ ir tikėtina, kad pelnys šį apdovanojimą. Daina gal nėra mano mėgstamiausia visame albume, bet kūrinys tikrai puikus. Klausausi ir neturiu kažkokių priekaištų – tik skonio reikalas. Kaip matote, dainai sukurtas vaizdo klipas, labiau skatinantis reklamuoti ne tiek Fall Out Boy albumą, kiek patį filmą.

Įvertinimas: 10/10

11. Twin Skeleton‘s (Hotel in NYC)


Vos tik išgirdęs šitą dainą supratau, kad ji bus viena mano mėgstamiausių. Dėl melodijos ir ritmo, kurie labai greitai įsimenami, turi aliuzijų į Mozat‘o kūrybą ir šiaip – tiesiog užbaigti albumą tokiu gyvu ir judriu kūrinių yra sveikintinas dalykas.

Įvertinimas: 10/10

Apibendrinimas: Nėra čia ko komentuoti. Albumas tiesiog klausomas nuo A iki Z ir tai yra vienas puikiausių albumų atrastų per paskutiniuosius kelerius metus. Ačiū Fall Out Boy!

Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą