2015 m. vasario 10 d., antradienis

Filmas: "1971-ieji" / "`71"




Sveiki, kino žiūrovai,

Šįkart noriu labai trumpai apie britų filmą „1971-ieji“ (angl. `71) (2014), kuris sulaukė net dviejų BAFTA (britiškų „Oskarų“) nominacijų – geriausias britiškas filmas ir geriausias debiutuojantis režisierius. Nors filmas nepelnė nė vieno BAFTO apdovanojimo, tačiau vien nominacijos, sakyčiau, daug ką reiškia. Suviliotas labai gerų atsiliepimų apie filmą ir žinant geras britiško kino tradicijas, ėmiau ir pažiūrėjau...

Nesu iš tų žmonių, kurie mėgsta karinius filmus, tiesą sakant, vengiu jų ir pasižiūriu tik labai suviliotas. Taip nutiko ir su šiuo filmu, kuris pasakoja apie Šiaurės Airijos sukilėlius prieš britus. Esu matęs ne vieną filmą apie šį itin karštą konfliktišką tašką ir kaskart filmas nepalyginamai kitoks, vis žvelgiama iš kitokių rakursų, bet visada taip pat: airiai žvelgia į britus kaip į priešus, o britai į airių sukilėlius kaip į maištininkus-chuliganus. Prisiminiau net kelis filmus, pvz.: „Šešėlių šokėja“ (2011), „Alkis“ (2008) ir kt.

Kalbant apie „1971-ieji“ negaliu nieko blogo pasakyti kaip apie filmą kūrinį. Puiki režisūra, įdomus istorinis laikotarpis, aiškūs frontai, herojai. Vizualumas ir montažas gana tiksliai atskleidžia aštunto dešimtmečio aplinkos detales. O ką jau kalbėti apie jaunąjį aktorių Jack O`Connell, kuris paskutiniuoju metu žaižaruoja sudėtingais vaidmenimis, kurie reikalauja psichologinio ir fizinio pasirengimo. Tiek šiame filme, tiek Angelinos Jolie filme „Nepalūžęs“ jis idealiai atlieka savo kaip aktoriaus darbą. 

Dabar išvardijęs beveik viską, kas filme geriausio, pasakysiu, kad filmas man nepatiko. Na, sutikite, kad būna, tikrai šitaip būna, filmas, rodos, geras, bet nepatinka tema, brutalumas, tamsūs kadrai, nuspėjama baigtis, karinis šturmas, tiesiog negali žiūrėti arba kankiniesi žiūrėdamas. Būtent, sakyčiau, šitaip nutiko ir su šiuo filmu. Būna, nepatinka geras filmas, jis tiesiog ne tau ir nieko negali padaryti, todėl mano įvertinimas susimaišė su subjektyviu požiūriu.

Mano įvertinimas: 6/10
Kritikų vidurkis: 79/100
IMDb: 7.2


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą