2015 m. vasario 4 d., trečiadienis

Filmas: "Apie Šmitą" / "About Schmidt"




Sveiki, kino žiūrovai,

Filmas „Apie Šmitą“ (angl. About Schmidt) (2002) tapo neatsitiktiniu mano žiūrimų filmų repertuare. Yra net kelios priežastys. Viena iš jų pagrindinis aktorius Jack Nicholson, o kita – režisierius Alexander Payne, kurio kiekvienas darbas susilaukia kuo puikiausių įvertinimų. Man patinka šis režisierius. Filmą „Nebraska“ pažiūrėjau su malonumu, o štai „Klystkeliai“ apskritai laikau šedevru!

„Apie Šmitą“ vėl galiu laisvai atpažinti režisieriaus braižą – filmo herojus visai neherojiškas, bet išstumtas būti liūdno vaizdo riteriu. Epicentre – žmonos netekęs vyras leidžiasi į dukters vestuves, nemėgsta žento ir apskritai beveik nesišypso, bet keisčiausia yra tai, kad jis rašo dienoraščio tipo laiškus šešiamečiui į Tanzaniją, kuris nemoka nei rašyti, nei skaityti. Čia vėl veriasi begalinė žmogaus vienatvė, kasdienybės ironiškos situacijos, šeimyniniai santykiai – žodžiu, beveik viskas, kas ir kiekviename šio režisieriaus filme, bet vis kitaip, vis skirtingai. 

Nepasakyčiau, kad ši juosta man patiko labiausiai iš režisieriaus repertuaro. Taip, J. Nicholson‘as buvo puikus ir kitoks nei įprastas kine – nusikratęs šėtoniškos šypsenėlės, palikęs spinduliuojančią charizmą už kadro, jis tapo, sakyčiau, visiškai kitoks – melancholiškas, prislėgtas personažas. Labai žaviuosi kiekvienąkart jo būvimu kadre. Todėl visai nenuostabu, kad jis už šį vaidmenį buvo nominuotas „Oskarui“. Lygiai tą patį galiu pasakyti ir apie „Amerikietiškų siaubo istorijų“ aktorę Kathy Bates, kuri buvo už žento motinos vaidmenį nominuota kaip geriausia antro plano aktorė. Ji šiame filme 54 metų ir drąsiai švystelėjo be kompleksų nuoga.

Puikūs aktoriai, scenarijus geras – adaptuotas pagal 1996 metais pasirodžiusį romaną. Ar galiu pasakyti, kad tai tiesiog geras filmas? Man asmeniškai, atmetus objektyvumą, buvo sunkiau nei paprastai įsijausti į filmo vyksmą, nesu itin patenkintas pačiu seansu, bet iš objektyviosios pusės – tai tikrai neabejotinai geras filmas. 

Mano įvertinimas: 8/10
Kritikų vidurkis: 85/100
IMDb: 7.2


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą