2017 m. kovo 8 d., trečiadienis

Aktualijos: Kovo 8 diena - Tarptautinė Tulpių Marinimo diena!



Sveiki, 

Šiandien nesveikinau moterų su Moters diena iš pagarbos moterims, žinoma. Mano facebook‘as pergalingai tyli, kai postai lūžta nuo fotografijų su tulpėmis (beje, per TV žinias mačiau, kaip sostinėje jaunas vaikinukas nupirko 100 baltų rodžių ir už 15 eurų kvietė merginas pasifotografuotis socialiniams tinklams, kad kiti pamatę nusprogtų iš juodo pavydo ir, žinoma, atsirado tokių mergičkų – pagalvojau, kad jau šiame gyvenime mačiau labai daug). Iš sovietinių laikų virtusi kone fetišistinė šventė arba tulpių marinimo diena – vyriško solidarumo sveikinti moteris Kovo 8 dieną, nors kalendoriuje teigiama, jog tai Tarptautinė moterų solidarumo diena, tačiau visos tikisi tulpių, sveikinimo, malonaus žodžio. 

Šventė tarptautiniu mastu lyg ir sakytų, kad moterys solidarizuojasi, kovoja už savo teises, prisimena, kad nėra puodų vergės (Lietuvoje tai jau seniai ne puodų vergės – bent tikrai ne savo noru), kad turi vienodas teises į švietimą, atlyginimą, sveikatą ir t. t. ir  t. t. Lietuvoje tuo tarpu Moters diena „švenčiama“ gana lytiniu seksualiniu stereotipiniu mastu, kitaip sakant, sovietiniu, kada sekso nė nebuvo, tradicijų-mados paveldu – vyriškiai rodo dėmesį moterims, skaičiuoja sustoję šaligatvyje eurus ir bando prisiminti, kiek pernai mokėjo už puokštę tulpių (blemba, ir vėl pabrango) ir kokia spalva labiausiai pamalonintų bendradarbes (tikrai kažkada juk sakė!), mylimąsias, galiausiai, mamas.

Kad vyrai sveikina ir rodo dėmesį Kovo 8 dieną ir tai laikoma kažkodėl vyriškumo įrodomu, man sufleruoja, kad tai labiau ne moterų solidarumo diena, o kažkoks patino įrodymas, kad jis yra patinas, diena. Žinoma, aš esu vėl niurzga (kaip įraše apie „Akropolį“), tačiau susidūriau su žmonėmis, kurie pasibaisėjo mano akcija nesveikinti moterų už tai, kad jos moterys. Kaip niekada nesu sulaukęs jokio sveikinimo, kad esu vyriškos lyties, nors rudenį ir yra vyrų diena, tačiau niekas (jeigu jau visai stereotipiškai) naujos padangos ratams nepadovanojo.

Džiaugiuosi, kad džiaugiasi moterys gėlėmis, kad jų niekas nepamiršta, kad yra mylimos (ak, tos rūgstančios gėlės vazose) šiandien tai neabejotinos meilės, dėmesio bei pagarbos rodiklis (valiuta? – jau visai, Maištinga siela, nusipezi!). Šiaip ar taip, sveikinu moteris su jų diena, kad jos vieningos, padorios, kovojančios už save ir savo teises – sėkmės detaliausios, tūkstantis virtualių tulpių, tačiau nebedarykime iš tokios šventės (kaip nėra daroma iš Tarptautinės vyro dienos) kažkokio būtino „pamylėjimo“, manding, seksualinių galių pasiskirstymo šventės, kur vyras atidaro piniginę tam, kad moterys prisimintų, kad ji moteris. Ne šitokios šventės nusipelnė moteris, tikrai ne tokios.

Pardon, už negatyvą, tačiau buvau įkvėptas beaistrių vyrų feisbukiečių, kurie bandė mane genėti dalgiais, o per kitą chato langelį tuo pačiu metu visas (be jokio intereso ir nuoširdumo, tik dėl to, kad taip reikia) sveikinti moteris su Tarptautine Tulpių Marinimo diena.


Jūsų Maištinga Siela

1 komentaras:

  1. Puiku.
    Beje. Skaitau šį tinklaraštį nuo pat pradžių, tad kažkuria prasme jis man tapo ryto ritualu, palydovu ir patarėju renkantis kokį filmą žiūrėti. Nors autoriaus gyvenime nesu sutikusi, šiandien pamačiusi ir išgirdusi jį per Panoramą pasijutau lyg matyčiau seną pažįstamą. Keistas jausmas, paskatinęs parašyti pirmą komentarą po eilės metų nebylaus skaitymo.

    AtsakytiPanaikinti