2017 m. kovo 5 d., sekmadienis

Filmas: "Susitikimai pasaulio krašte" / "Encounters at the End of the World"



Sveiki,

Ką žinote apie Antarktida? Kad ten tirpsta ledynai ir vasaroja pingvinai? Tai tikriausiai viskas, ką mes žinome apie šį ledo kontinentą. Dokumentinis filmas „Susitikimai pasaulio krašte“ (angl. Encounters at the End of the World) (2007) tik po kelerių metų buvo pastebėtas ir netgi nominuotas „Oskarui“ geriausių dokumentinių filmų kategorijoje. Iš esmės nieko apie Antarktidą nežinančiam žiūrovui šis filmas žiūrėsis kaip edukacinis, kone Youtubinis vaizdinys.

Tiesą sakant, iš filmo tikėjausi kur kas daugiau emocijų ir įdomesnių istorijų. Turint galvoje, kad dokumentikos žiūriu gana retai ir ji dažnai mane „įkrauna“ didžiulėmis emocijomis, tai šis filmas paveikė kur kas mažiau, nei tikėjausi. Žinoma, tenka pripažinti, kad gal filmą nufilmuoti apie Everestą kur kas paprasčiau nei apie Antarktidą, nes čia žmones ir įrangą galima suskaičiuoti ant vieno popieriaus lapo. Sudėtingos filmavimo sąlygomis ne kažin kiek tos Antarktidos ir parodoma, kur kas labiau režisierių jaudina žmogaus ir gamtos santykis bei ten gyvenančių mokslininkų asmeninės biografinės istorijos. Toks įspūdis, kad ten gyvena pasaulio valkatos, neturintys nei namų ir nuolat migruojantys kaip pingvinai – viskas ok, nes tai iš tikrųjų žavi ir man patinka, tačiau žiūrint apie Antarktidą būtent ir tikiesi išvysti Antarktidos grožį ir siaubą...

Filmas paveikus tiek, kiek režisieriui pavyko panirti po ledu ir atskleisti tą ledo ir vandens karaliją, ant kurio vaikšto žmogus. Garsai, spalvos, pingvinai ir ruoniai, vandenynų dugno gyventojai, narai po ledu – štai, kas iš esmės visada šiame filme jaudino, keista uždaro ledo katedra, ramybė ir perteiktas didingas baugumas. Na, ir žinoma, buvo įdomios tos gyventojų sąlygos bei tyrinėjimo objektai, kai mes skaičiuojame sekundėmis išnykstančias gyvybės rūšis, tai ten kasdien atrandama bent po vieną naują gyvybės formą (žinoma, vasaros metu), nes Antarktidoje, kaip ir Šiaurės poliuje, saulės nebūna penkis mėnesius. Iš esmės įdomi dokumentika, pažintinė ir kartu šiek tiek su hipiškos nuotaikos gaidele pasakojama istorija, kažkodėl nei nustebino, nei ką, bet buvo ganėtinai įdomu save pažindinti su Antarktida per šį filmą.

Mano įvertinimas: 7.5/10
Kritikų vidurkis: 80/100
IMDb: 7.8


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą