2019 m. gegužės 2 d., ketvirtadienis

Serialas: "Apkaltintas žmogžudyste" / "Making a Murderer" (2 sezonas / season 2)



Sveiki, skaitytojai,

Paskutiniu metu beveik nebežiūriu serialų. Ne dėl to, kad jais nusivilčiau, bet tiesiog šiam žanrui reikia begalės laiko, tačiau šio dokumentinio serialo tiesiog negalėjau praleisti. Amerikiečių serialas „Apkaltintas žmogžudyste“ (angl. Making a Murderer) po kelerių metų pertraukos sulaukė tęsinio.

Tiesą sakant, sunku patikėti, kad tai dokumentinis serialas, nes po serialo peržiūros, atrodo, kad realių žmonių tragedija tiesiog tapo vaidybinio serialo išraiška. Neįtikėtinai geras serialas, parodantis Amerikos, kuri toli gražu nėra svajonių šalis, sudėtingos ir smarkiai korumpuotos teisėtvarkos užkulisius. Istorijos centre – amerikietis Steven Avery, kuris antrąkart nuteistas neteisingai už žmogžudystę, tačiau advokatai negali jo ištraukti iš sudėtingos teisėsaugos gniaužtų. Tai serialas, kuris parodo ne tik supuvusios sistemos veikimą, bet pasakoja ir asmeninę žmogaus tragediją, ypač Steveno jau senų ir vos judėti galinčių tėvų istoriją.

Jau nebekalbėsiu apie šios sveiku protu nesuvokiamos bylos beprasmybę, nes apie ją viskas pasakoma pirmajame sezone, kurioje Stevenas antrąkart nuteisiamas ilgiems dešimtmečiams už tai, ko nepadarė. Kai atrodė, kad jau nieko nebegali padaryti, šiame sezone Stevenui pradeda atstovauti itin JAV garsi advokatė Kathleen Zellner, kuri suteikia naujų vilčių ir šansų Stevenui. Itin aštria nuovoka ir analitiniu mąstymu pasižyminti nusikaltimų tyrėja iš naujo tiria bylos aplinkybes ir randa daugybę teisminių procesų pažeidimų, naujų bylos įkalčių, kurie paneigia Steveno bausmę ir atrodo, kad net ieškovas Ken Kratz tuoj pridės į kelnes ir vis labiau gelbėdamas savo kailį, neria į viešumą ir parašo apie Steveną knygą ir pristato jį kaip seksualinį maniaką. Žodžiu, istorija purvina be pabaigos...







Jeigu primojo sezono paskutiniojoje serijoje žiūrovui permetama liūdna žinutė, kad nieko iš bylos nebeįmanoma išpešti, tai šiame sezone K. Zellner taip nuodugniai ištiria kiekvieną detalę, kad serialas tampa atskira detektyvinį filmą primanančia istorija. Tai puiki galimybė pamatyti, kaip nesurežisuotai iš tikrųjų dirba tikri nusikaltimų tyrėjai ir, žinoma, serialo kūrėjams vėlei pavyko įpilti nemažai žibalo į ugnį, kadangi su kiekviena serija sklinda ta žinutė, kad visas tas Steveno gyvenimas yra vienas didelis nelaimingo žmogaus, atsidūrusio netinkamoje vietoje ir netinkamu laiku, tragedija. Ir dar baisiau – atsiranda skeptikų ir „heiterių“, kurie smerkia ir iš tikrųjų jį laiko žmogžudžiu, kai tikrasis nusikaltėlis – jį teoriškai jau šiame sezone išnarplioja K. Zellner, tačiau jos tikslas nesuversti įkalčius naujam žmogui, bet įtikinti teisėjus, jog Stevenas iš tikrųjų nekaltas.

Kai atrodo, kad jau viskas ranka pasiekiama, Valstijos teismas atmeta naują bylos nagrinėjimą ir šitaip sezonas su daugybe naujos atrastos medžiagos užšaldomas ir atidedamas. K. Zellner rašo apeliaciją ir ruošiasi naujam raundui – tuo maždaug ir baigiasi sezonas. Aišku, šalia nuolat pasakojama ir Steveno sūnėno Brendano suėmimo tragedija, kurio byloje kovoja kita advokatė su savo komanda – tai irgi tragedija be pabaigos... 2019 metais, jau pasirodžius antrajam šio serialo sezonui, buvo paskelbta, kad teismas imsis iš naujo nagrinėti Steveno bylą. Ar bus trečiasis sezonas? Galimas daiktas, nes tai viena įdomiausių bylų, kokių man yra tekę apskritai žiūrėti. Serialą rekomenduoju apskritai, kas domisi sistemomis, detektyvinėmis istorijomis, žmonių teisėmis... Žinokite, yra tikrai ką pamatyti ir apmąstyti.

Antrojo sezono anonsas:


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą