2022 m. vasario 28 d., pirmadienis

Filmas: "Tinderio sukčius" / "The Tinder Swindler"

 

Sveiki,

 

Tikriausiai retas, kuris nežino, kas yra tinderio pažinčių programėlė, apraizgiusi visą pasaulį? Socialinių tinklų ir pažinčių svetainės bei programėlės brėžia naują ne tik galimybių ribą vienišiems žmonėms užmegzti santykius, bet ir atveria naujas galimybės sukčiams bei melagiams. Pasaulyje vis daugėja istorijų apie tokius sukčius, kurie apsimeta gražiais ir turtingais vyrukais, suvilioja merginas gražiais pažadais, o galiausiai palieka jas ne tik ant ledo, bet ir išsiurbia jų finansinius resursus. Naujausias dokumentinis filmas „Tinderio sukčius“ (angl. The Tinder Swindler) (2022) pasakoja apie skandalingą turtuoliu apsimetusį žydą Simon Leviev, kuris į savo melagystes įtraukė daugybę merginų, sukurdamas istorijas apie tai, kaip jį, turtingą deimantų magnatą, ir jo apsauginį persekioja mafija, todėl slapstosi po visą Europą, nuolat keisdamas lokaciją.

 

Patikėti tomis merginomis ir jų pasakojimais neįmanoma. Cecilia, Pernila ir dar kelios merginos ryžosi atskleisti Simono apgaulę. Tai joms, žinoma, kainavo daug intymių detalių ir ištverti ištisą laviną internetinių patyčių. Žiūrėjau ir išgyvenau labai panašią situaciją Lietuvoje, kai pasirodžiusios moterys aukos viešojoje erdvėje neretai „patriginamos“ kaip neva pačios kaltos, pačios norėjo, pačios durnelės prisidarė. Ta prasme, pasaulį yra apėmusi anti-empatijos mada moterų atžvilgiu. Žiūrėjau į tas merginas su atviromis kortomis, nebebijančios nieko prarasti, atvirai dėstančios apie tai, kaip lengva pasinaudoti naivių moterų jausmais. Iš vienos pusės moterų naivumas tose situacijose atrodo išties per didelis: ar tikrai pervestumėte paskolos sumas kažkokiam mėnesio senumo „draugui“, kuris leido jums pasijusti gerai, žinodami, kad jis turi reikalų su mafija? Mes kartais pakikenam graudžiai iš mūsų senjorų ir bobulyčių, iš kurių išvilioja paskutinius grašius, tačiau amžius – ne riba, todėl net bet kuri mergina gali pakliūti į tokias pinkles.

 

Kiek reikia turėti gėdos ir sąžinės, kad gyventum tokį narcizo gyvenimą kaip S. Leviev? Tiesą sakant, net nesipiktinau, žiūrėjau kaip kokią įdomiąją pamokančią dokumentiką. Antroje filmo dalyje viskas pradeda panašėti į detektyvą, tam tikrą kriminalinio nusikaltimo atskleidimo operaciją. Visgi labiausiai filme pribloškia ne merginų naivumas ir ne Leviev apsukrumas, gebėjimas kaip mangustai vis išsisukti, bet galutinis Leviev finalas – jis suimamas ir po kurio laiko paleidžiamas, kad vėl suviliotų jauną ir pasiturinčią žydaitę ir gyventų lyg niekur nieko. Va čia tai nesuvokiama, kokie yra teisėsaugos saugikliai, kad aukos ir lieka aukomis, o nusikaltėliams tai tampa dar viena sėkmės gyvenimo istorija. Teisingumas? Oi, ne, čia ne apie tai.

 

Mano įvertinimas: 6.5/10

IMDb: 7.2



Jūsų Maištinga Siela


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą