2022 m. vasario 5 d., šeštadienis

Filmas: "Dylerė" / "La Daronne" / "Mama Weed"

 

Sveiki,

Prancūzų kriminalinė komedija su legendine prancūzų aktore Isabelle Huppert „Dylerė“ (pranc. La Daronne) (2020) daug kam per LRT televiziją tapo tikra vakaro pramoga. Tikriausiai šį filmą būčiau pražiopsojęs, jeigu ne pagrindinė aktorė. Tiesą sakant, sunkoka atsiriboti nuo I. Huppert pačių stipriausių vaidmenų – sugedusi kalė intrigantė, kuri geba aistringai manipuliuoti kitais, pvz., filmuose „Ji“ arba „Pianino mokytoja“. Tokie vaidmenys išties įsimena ir vis sunkiau patikėti, kad aktorė suvaidins ką nors neįtikėtinai švelnaus ir jautraus. Mano akyse ji nepataisoma kino veikėjų monstrių aktorė. Šiame filme ji taip pat ne iš kelmo spirta.

Kriminalinėje komedijoje veikėja dirba policijoje, kur padeda pareigūnams ir detektyvams sekti arabų nusikaltėlius. Jų pokalbius ji verčia į prancūzų kalbą, tačiau gyvenimą apkartina finansinis sunkumas, sunkiai prieglaudoje serganti motina. Būdama inspektoriaus meiluže, ji vis tiek įsivelia į narkotikų tinklą ir apsukriai sugeba pervežti pusantros tonos hašišo į savo rūsį ir jį prakišti per tuos pačius arabus... Apsimetusi musulmone, turtinga ir įtakinga, ji nesunkiai susikrauna kapitalą. Priešingai nei amerikietiškose tokio tipažo filmuose, šiame viskas baigiasi pagrindinės veikėjos naudai. Filmas neišvengia nuspėjamumo, siužetas neoriginalus, paremtas vos viena intriga (kada veikėja pagaliau įklius į teisėsaugos nagus ir suklups?), tačiau kuo toliau žiūri, tuo labiau tampa aišku, jog bus tiesiog happy end, nes sunkiai gyvenantiems skurstantiems galima pasinaudoti kriminaliniais įrankiais (bent laikinai), kol bus atsitiesta gyvenimo kelyje.

Spalvingas prancūzų filmas siūlo absoliučią detektyvinę pramogą. Neforsuoja ir neperspaudžia komedijos rėmų, nedaro iš to parodijos. Smagu žiūrėti į pagrindinę veikėją (moterį!), kuri apsuka pareigūnus apie pirštą, kad net beveik galima romantiškai pasižiūrėti į nusikalstomą pasaulį. Visgi filmas neturi jokio tikroviškumo, jis skirtas masėms. Tikriausiai tiek turiniu, tiek raiškos formomis filmas nieko nenustebins, tiesą sakant, nieko neprarasite, jeigu nepamatysite, bet nieko nenutiks, jeigu ir pažiūrėsite.

Mano įvertinimas: 5.5/10

Kritikų vidurkis: 58/100

IMDb: 6.3


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą