2011 m. gegužės 9 d., pirmadienis

Filmas: "Sovietų Pasaka"

Sveiki visi,

Šiandien noriu pristatyti dar vieną dokumentinį kino filmą ir tai yra „Sovietų pasaka“ (The Soviet Story) (2008 m.). Tai skandalingasis latvių dokumentinis filmas su labai ironišku pavadinimu „Sovietų pasaka“, po kuriuo slepiasi tokia istorija, kad patikėkite, vaikeliai, manimi, pranoksta bet kokį „Pjūklą“ ir kitus ale kankinimo filmus. Žinot, pritariu čia sklandančiam posakiui, kad šį filmą turi pamatyti kiekvienas save gerbiantis žmogus. Ne dėl to, kad pultumėt stačiai tikėti sovietų nusikaltimais, bet jau vien tam, kad įgautumėt šiokio tokio kritinio mąstymo. Mūsų tėvai apie tokius sovietų nusikaltimus kaip antai 7 milijono ukrainiečių numarinimas badu nieko nežinojo, galbūt sklandė tik iš lūpų į lūpas ši žinia, bet niekur, jokiuose istoriniuose vadovėliuose apie tai nebuvo rašoma. Savaime suprantama, dabar tėvai ir turi kitokį požiūrį į sovietinius laikus.

Filme panaudoti tokia autentiška medžiaga, kad net šiurpas pagaugais nueina. Atviri žudynių kadrai, kankinimo nuotraukos, buldozerių ir suvytusių, perdžiūvusių lavonų stumdymas į duobes, priverstinės tremtys, kankinimai, tardymai ir t.t. Tikriausiai nebuvo dienos, kada Sovietų Sąjungoje nebuvo kas nors nužudoma, tad tos nuotraukos, tie autentiški mirtininkų vaizdai tiesiog sukrečia. Ar verta visa tai smerkti? Dabar tai mūsų kruvinos žmonijos istorijos dalis, galbūt tokia dalis dabar vyksta, o kad vyksta, aš net neabejoju, Šiaurės Korėjoje, Tibete, Islamo šalyse. Žiūrint, sunku susitaikyti su tuo. Kur buvo žmogiškumas ir kas buvo toks Leninas bei Stalinas, kad galėjo šitaip pasielgti. Žiūri šią dokumentiką ir net plaukai šiaušiasi, kiek mirčių, kiek bado būtą mūsų žemėje, kiek išardytų šeimų, medicininiams eksperimentams atiduotų vaikų, supjaustytų kaukolių, suleistų chemikalų... Iš tikrųjų nedarykite taip, kaip dariau aš. Nežiūrėkite šio filmo prieš miegą, nebent esate apsigimęs fašistas arba neonacis.

Aišku, šis filmas iškart uždraustas Rusijoje, kuri neigia savo žiaurumus ir daugiau nei 20 milijonų gyvybių t.y. praktiškai daugiau nei septynios – šešios sunaikintos Lietuvos. Štai kodėl tiek daug rašiau apie Lietuvos neonacius ir akciją atrakciją „Lietuva – lietuviams!“. Nes tai, kas vyksta yra baisu. „Sovietų pasaka“ taip pat pateikia ir šiuolaikinius rusų neonacių kadrus, kurie elgiasi lygiai taip pat, kaip ir senoji komunistų karta. Vyrui, kuriam tiesiog nupjauna galvą ir jo kūną įstumia į duobę. Tai vyksta filmo metu, o šis vaizdelis buvo patalpintas neonacių rusų tinklapyje kaip geras pavyzdys kitataučiams, kurie ketina vykti į Rusiją. Vaizdelis pateko į amerikiečių pirmuosius spaudos puslapius, kitą dieną Rusijos valdžia panaikino šį tinklapį ir apkaltino Ameriką neva bandymu kurstyti nesantaiką. Tai jūs įsivaizduojate, kokia Rusijos valdžios propaganda, jeigu žlugus Sovietų Pasakai, vis dar vyksta tokie dalykai. Patikėkit, miegoti nuėjau pakraupęs... Svarbiausia, kad yra didžiulis viso to neigimas, nors visi aplinkui viską ir taip žino. „Viešos paslaptis“ statusas yra juokingai ir graudžiai baugus, nes niekada nežinai, kada Tu gali atsidurti po neonacių peiliu.

„Sovietų pasaka“ – tai daugiau nei dokumentinis filmas. Tai dar vienas mėginimas ne tik Vakarams, bet ir sau priminti, jog komunizmas nusinešė dar daugiau gyvybių nei nacizmas. Priminti sau, kad šita reali grėsmė vėl gali suvešėti fašizmu, kai aplinkui verda tokios krizės, ta terpė yra puiki trąša ne tik mūsų neonaciams, bet ir viso pasaulio agresijai augti.

Įvertinimas: 10/10

Jūsų Maištinga Siela

6 komentarai:

  1. teko žiūrėt,geras filmas tikrai!

    AtsakytiPanaikinti
  2. Pusė tuo kas yra pavaizduota tame filme, netiesa. Išgalvota latvių pasaka ir tiek!

    AtsakytiPanaikinti
  3. Netikek "pasakomis", naudok sveika prota.

    AtsakytiPanaikinti
  4. gal latvei tai susapnavo

    AtsakytiPanaikinti
  5. Pasaulyje mus supa melas. Anksčiau jį mus teikė vieni, dabar teikia kiti. Tačiau protingas žmogus suvokia, kad sovietai yra susitepę istorijoje. Tai puikiai pagrįsti galime matant jų politiką, jų švietimo sistemas, jų požiūrį į visuomenę. Šis filmas yra vieno žmogaus sukurta teorija, kurią rusai visada neigs. Šis filmas tėra supažindinimas prisiekusiųjų su kaltinimais Sovietų Rusijai. O ar palaikyti kaltinamąjį ar palaikyti kaltintojus sprendžia kiekvienas žmogus atskirai. Aš palaikau kaltintojus.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Mieli komentatoriai, pasakykit man tuomet kodėl Putinas iškart pasirodžius šiam filmui uždraudė jo režisieriui visam gyvenimui įžengti į Rusiją? Jis nebuvo uždarytas į kalėjimą ar dar kokią įkalinimo instituciją, už melagingą informaciją teiktą viešai. Todėl tai turėtų būti gryna tiesa.

    AtsakytiPanaikinti