2013 m. birželio 29 d., šeštadienis

Filmas: "Monstras" / "Monster"


Sveiki,
Prieš maždaug šešerius metus pirmą kartą pamačiau filmą „Monstras“ (Monster) (2003), kuris man tada padarė neišdildomą įspūdį, tačiau, metams bėgant ir plečiant suvokimą apie kiną, nutariau kai kuriuos labai seniai matytus filmus pakartoti, tai šis filmas buvo vienas iš tų, kuriuos troškau pamatyti šviežiomis akimis. Žinoma, seansas vyko taip pat įtemptai, kaip ir kažkada, kai dar nebuvau labai „užsirovęs“ ant kino.
Na, pasakojimas apie gatvės prostitutę Aileen Wournos tapo tikra legenda! Tai biografinė drama apie Aileen Wournos, kuri yra laikoma pirmąja serijine žudike moterimi Amerikoje. 2002 metais, po 12 metų kalėjimo, jai buvo įvykdyta egzekucija ir suleista mirtina dozė nuodų. Aileen buvo kaltinama 6 vyrų nužudymu, moteris kaltę prisiėmė. Po metų pasirodė dokumentinis filmas apie jos „žygius“ ir „darbą“, kuriame moteris kalbinama prieš egzekuciją ir teismo metu. Tais pačiais metais pasirodė ir šis vaidybinis filmas, kur pagrindinį vaidmenį atliko gražuolė Charlize Theron. Aktorė už šį vaidmenį gavo aukščiausios prabos pripažinimą – „Oskarą“. Lesbietė prostitutė ir jos meilės ir sunkaus gyvenimo istorija išties šokiruoja. Netgi žiūrint filmą po daugel metų. Tiesą sakant, Charlize Theron, mano galva, sukūrė vieną iš neabejotinai verčiausių ne tik savo vaidmenų, bet ir vaidmenų, kuris tikrai vertas „Oskaro“, o juk būna, kada aktoriams skiriamas šis apdovanojimas, bet nežinoma už ką. Taip buvo ir šiais metais, kai šį apdovanojimą pelnė J. Lawrence.
Tikroji Aileen Wournos



Charlize Theron A. Wournos vaidmenyje.

Biografinė drama suręsta itin apgalvotai. Aktorės grimas ir persikūnijimas į A. Wournos yra toks stulbinamai panašus, kad pažiūrėjus tikros nusikaltėlės vaizdo įrašus ir filmo medžiagą, galima tik stebėtis, stebėtis ir dar kartą stebėtis visu nuveiktu darbu! Charlize Theron ir Christina Ricci nudirbo nepakartojamą darbą, o pats filmas žiba aukščiausia praba, nors iš Lietuvos apžvalgininkų nemažai pylos sulaukė dėl savo tamsumo ir niūrumo, kuris lieka po filmo seanso. Taip, filmas ne apie Pelenę virtusią princese, - juk tai biografinė drama! Aileen‘os atsisakė motina, tėvas nusižudė, o sulaukusi 9 metų mokykloje už pinigus teikdavo seksualines paslaugas, kad galėtų prasimaitinti. Galiausiai ji glaudėsi pas senelį, kuris ją mušdavo ir tvirkindavo, 15 metų susilaukė nuo senelio draugo-prievartautojo vaiką, kurį atidavė kitų globai, kad pati galėtų dirbti greitkelio prostitute. Moteris tvirtina, kad visus vyru ji nužudė gindamasi, nes jie visi bandė ją išprievartauti, tačiau filme pamatysime šiek tiek kitokį variantą.
Mano galva, tai vienas iš tų nuostabių gyvenimiškų slogių filmų, kuriuos verta pažiūrėti. Aišku, tie, kurie tikisi lengvos dramelės su garsiomis aktorėmis, tam teks apsigauti per visą pilvą. Juosta kur kas vertesnė. Nežinau, kaip kitiems, bet man patinka žiūrėti stipriai egzaltuoto gyvenimo dramas, ypatingai kai esu nusiminęs, jos man pakelia ūpą ir priverčia užvesti optimizmo motorą, - juk nėra jau taip blogai, kaip toms moterims iš pvz. filmo „Monstras“. Nors filmas ir „jėginis“, tačiau filmo pabaiga galėjo būti labiau išvystyta, norėjosi didesnio emocinio sprogimo, galgi net pačios egzekucijos momento, kuri buvo praleistas, kad filmas visiškai paralyžiuotų nervus, tačiau režisierė Patty Jenkins to kažkodėl atsisakė, pasirinkdama švelnesnį variantą. Ko mes negalėjome pamatyti L. Von Treiro filme „Šokėja tamsoje“, kur su pasimėgavimu rodoma egzekucija.
Taip, tai vienas įsimintiniausių biografinių dramų, kuri nepaliks abejingo daugelio. Tai tik skonio reikalas, kas patį žiūrovą jaudina, o mane jaudina patys purviniausi dalykai – seksas, prostitutės, lesbietės, žudynės, sunkus gyvenimas. Juokauju, bet kartu tame ir yra dalis tiesos. Tai tikrai nenuobodi ir neeilinė biografija, kuri gal net perspjauna visą atsibodusią tiradą apie Drąsių Kedį.
Mano įvertinimas: 10/10
Kritikų vidurkis: 74/100
IMDb: 7.3
Anonsas (Trailer)
Tikroji Aileen Wournos prieš egzekucijos išvakarėse:
Jūsų Maištinga Siela

1 komentaras: