2016 m. sausio 11 d., pirmadienis

Filmas: "Andrejus Rubliovas" / "Андрей Рублёв"




Sveiki, skaitytojai,

Penktasis mano pamatytas legendinio rusų režisieriaus Andrei Tarkovskio filmas buvo „Andrejus Rubliovas“ (angl. Andrei Rublev) (1966), pagal režisieriaus kūrinių eiliškumą tai yra antrasis kūrinys. Anuomet nesuprastas Sovietų Sąjungos dėl kino gylio ir metafizinių bei siurrealistinių vaizdinių, A. Tarkovskio kinas buvo pasmerktas, bet nepaisant visko, vis tiek jį intelektualioji liaudis mylėjo ir bent Lietuvoje, Sąjūdžio laikais, salėse netilpdavo pasižiūrėti šio režisieriaus darbų ir septintą kartą.

„Andrejus Rubliovas“ – itin epiška ir ilga biografinė juosta, gvildenanti tikėjimo ir abejonės klausimus. Filmas mus nukelia į XV amžių ir pasakoja apie cerkvių ir soborų tapytoją Andrėjų Rubliovą, apimant didžiulį istorinį kontekstą: tikinčiųjų ir netikinčiųjų kultūrą, pagonybės aspektą, Ordą iš Rytų, Lietuvos Didžiąją kunigaikštystę, sąžinės ir akistata su savimi. Ir dar labai daug ko. Filmas milžiniškas – trijų valandų, nespalvotas, bet jaudinantis ir išraiškingas, kaip ir visi A. Tarkovskio filmai, keliantis sudėtingus egzistencinius klausimus. Tikriausiai apie šio filmo tikinčiuosius galima parašyti neblogą mokslinę studiją ir visgi paradoksas – įsiveržę mongolai į soborą, išžudo visus karštai tikinčiuosius, o suabejojęs A. Rubliovas ir nebylė pagonė moteris išlieka gyvi. Vėlgi tai pasakojama apie tikėjimo abejones kaip didžiausią tikėjimo dovaną. 

Pirmoji filmo pusė labiau kalba apie Andrejau Rubliovo kelionę per tikėjimo paribius, o antrojoje daugiau dėmesio skiriama istoriniam kontekstui, ypač batalinėms kovoms, bet vienas įdomiausių įvykių buvo ne tos žudynės, bet didžiulio iš sidabro varpo liejimas molio kalne – tiesiog sunku patikėti, kokias technologijas rekonstravo A. Tarkovskis, jau vien istoriškai buvo įdomu žiūrėti. O šiaip tiesiog žemai lenkiuosi, kaip ir visiems šio režisieriaus filmams, jis ir Andrey Zvyagintsev man iš Rusijos kino fronto yra neliečiami titanai. Ir viskas tikriausiai tuo pasakyta.

Mano įvertinimas: 10/10
IMDb: 8.4


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą