2016 m. sausio 4 d., pirmadienis

Filmas: "Gentis" / "The Tribe" / "Племя"




Sveiki,

Ukrainiečių režisierius Miroslav Slaboshpitsky mėgsta rimtas socialines temas savo kine, daug ką šokiravo jo kone geriausias darbas pavadinimu „Gentis“ (angl. The Tribe) (2014), kurį tenka žiūrėti praktiškai be verbalinės kalbos, nes filme i bendrauja vien tik kurtieji gestų kalba, todėl jau vien dėl to filmą įdomu žiūrėti be jokio vertimo, nes judesių kalbą daugiau ar mažiau supranta visas pasaulis. 

Išties nelengvas filmas buvo pristatytas „Kino pavasaryje“, kuriame svečiavosi ir filmo aktorė. Ši kino juosta, pelniusi daugybę kino festivalių įvertinimų ir apdovanojimų, primena Rytų bloko kiną, kuriam nereikia didelio biudžeto, kad galėtų papasakoti apie tai, kas iš tikrųjų skaudu visuomenėje. Pernai per Lietuvą nuvilnijo net keli skandalai apie tvirkinamus vaikus globos įstaigose ir tai nėra išgalvota ar kažkur toli stepėse paslėpta bėda, ji čia pat, gal net mūsų kieme. Filmas „Gentis“ pasakoja apie kurčiųjų internatinę mokyklą, kurioje vykdoma šiurkšti politika – pardavinėjamos paauglės vadinamiems „furistams“, o jas „pridaboja“ tie patys bendraklasiai. Į tokią internatinę mokyklą atkeliauja Sergejus, kuriam tenka pereiti atskirą socialinę mokyklą, kad įgytų vietinių pasitikėjimą, tačiau jis nežino, kas dar jo laukia...

Tiesą sakant, tai reta galimybė, kada be mums įprastos kalbos, galima patirti judesių kalbą ir nė vienas specialiųjų poreikių žmogus nėra socialiai saugesnis už pilnavertį žmogų, gal net priešingai – kurtieji dar labiau pažeidžiami. Šiame filme daug šiurkštumo, socialinės neteisybės ir iškreiptų santykių padiktuotos gyvenimo sistemos vaizdavimo, erotinių scenų, smurto... Pagalvojau, kad visas filmas yra vientisas gležno ir įbauginto žmogaus dvasinis, fizinis ir socialinis žaginimas, į kurio aktą įsitraukia visa visuomenė, pradedant kurčiaisiais mokiniais, mokytojais ir baigiant „degtinės ir kyšių“ kultūra – valdininkais. Jaunuomenė tiesiog kaip želdinys prisitaiko prie realybės ir įsigeria, priimdama žaidimo taisykles – kitokios realybės filmo personažai nematė, todėl net paprastas pačiulpimas už kiosko tampa toks pat natūralus veiksmas, kaip antai išmušti troleibuse bilietėlį.

Stiprių juslių ir socialinių problemų filmas, skirtas kino ištvermingiesiems gurmanams.

Mano įvertinimas: 9.5/10
Kritikų vidurkis: 78/100
IMDb: 7.3


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą