2018 m. gruodžio 20 d., ketvirtadienis

Filmas: "Stipruolis" / "10 valandų iki Rojaus" / "10 timer til Paradis" / "Teddy Bear"


Sveiki,

Kažkada festivalyje „Scanorama“ rodytas danų filmas „10 žingsnių iki Rojaus“ dabar įvairiose interneto platformose pasiekiamas pavadinimu „Stipruolis“ (dan. 10 timer til Paradis) (2012) pasakoja apie 38 metų kultūristą Denį, kuris vis dar stipriai prisirišęs prie motinos, jam nesiseka su merginomis ir dėl to išsiruošia slapta nuo manipuliatorės motinas į Tailandą ieškoti sau merginos.

Ne visada kultūristai yra santykių ąsai ar alfa patinai, kai kada po raumenimis glūdi labai jautri ir kompleksuota asmenybė. Nors man asmeniškai atrodo kiek nuvalkiotas sprendimas veikėją siųsti į Tailandą, kur šitiek pagundų ir tiek mažai pagalbos suluošintam žmogui, tačiau šiame filme, regis, viskas tik į gerą. Už viliojimo meną ir nevykusius santykių bandymus su moterimis, šiame filme, bent man, įdomiausias dalykas buvo Denio santykiai su pakvaišėle motina. Šioji situacija rodo, kaip kartais vampyrės mamytės geba pririšti savo sūnus prie savęs, paversti juos vergais, padėjėjais, tarnais... Išties bežiūrint filmą gaila tiek pačios mamytės, nes ji vis vien pasmerkta likti vienui viena, tiek paties Denio, kad gražiausi metai prabėgo šalia mamos, stengiantis jai įtikti...

Filmas europietiškas, lėtas, po kurio lieka nemažai erdvės diskusijai. Nesu tikras, ar iki galo patikėjau Denio vaidyba ir tomis nuotykių situacijomis Tailande, truputį vietomis dvelkė pritapta sintetika, netikrumu ir nenatūralumu, bet pačios problemos apie prieraišumo problemas man labai patiko. Kur kas gyvesnis ir įdomesnis visgi atrodo X. Dolan filmas „Mamytė“ arba kitas jo filmas „Aš nužudžiau savo motiną“. „10 žingsnių iki Rojaus“ iš esmės filmas ir apie vyriškumo mitą visuomenėje. Ne viskas auksas, kas auksu žiba. Filmas 2007 metais su tais pačiais aktoriais buvo pateiktas kaip trumpametražis, o vėliau tapo ilgametražiu ir, manau, gurmanams ir šiaip europietiško kino mėgėjams turėtų patikti.

Mano įvertinimas: 7.5/10
Kritikų vidurkis: 70/100
IMDb: 7.1


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą