2019 m. rugpjūčio 25 d., sekmadienis

Filmas: "Pasekmės" / "Posledice" / "Consequences"


Sveiki,

Šiemet Kino pavasario repertuare sudomino brutalus slovėnų filmas „Pasekmės“ (slov. Posledice) (2018), kuris pasakoja apie jaunuolį, kuriam už smurtavimą ir reketavimą skiriama pataisų kolonija. Režisieriui Darko Štante tai pirmasis ilgametražis filmas, pagrįstas jo paties patyrimais panašioje kolonijoje, kur jis dirbo prižiūrėtoju. Tokia kolonija, kuri vaizduojama filme, man labai priminė vyrų kalėjimą, kuriame esti savitos taisyklės ir hierarchija.

Pagrindinis veikėjas netrunka pačiam brutaliausiam kolonijos vadeivai įrodyti savo fizinę ištvermę ir kad jis nėra koks nors pastumdėlis, todėl labai greitai iš naujoko tampa „elitiniu“ kolonijos mažos gaujos nariu. Ir ką? Na, ir jie vienas su kitu konkuruodami trinasi, laisvalaikiu gvelbia mašinas, reketuoja iš silpnesniųjų smulkius pinigus, daug geria, dulkina mergas... Visas tas vaizdas, kurį perteikia režisierius dvelkte dvelkia autentika ir realizmu, viskas taip gyva ir taip efektingai užpildyta brutalia nusikaltėlių agresyvia energetika, kad sunku visu tuo nepatikėti. Dar sunkiau patikėti, kad aktoriai kine beveik „žali“ ir mažai turintys patirties, tačiau jų veidus, kaip sakė kino apžvalgininkas G. Kukta, dar tikrai labai ilgai atsiminsime ir tuo patikėti, pažiūrėjus šią juostą, neįmanoma. Filmas netgi šokiruojantis, jį vietomis žiūrėti nepatogu, lyg dalyvautum kažin kokiose nusikalstamose veiklose, kurios dirgina žiūrovo jausmus ir tai yra nuostabus efektas, nes visada laukiu filmo, kuris „smogs“!

Grįžtant prie filmo turinio, visgi filmas LGBT turinio, kuris paneigia šiaip jau standartinius gėjų bendravimo ir manieros įvaizdžius. Šiame filme tarp kietų bičų, kurie lengva ranka tave gali pritrenkti lygioje vietoje, randasi tai, kas iš esmės paneigia vaivorykštės saulės vaikus ir transvestitų šou ant aukštakulnių mitus kaip apie standartinius spalvingus vienos lyties mylėtojus. Seksualumo įvairovė tokia nenusakoma ribomis, kad brutalumu pritvinkusioje aplinkoje, kurioje iš esmės vyrauja bebaimiškumas ir fizinė ištvermė, paremta konkurencingumu, filme atrodo efektingai, nes seksualinė trauka nepriverstinė, kaip būna dažnai filmuose, kur vaizduojamos kalėjimo sąlygomis, o sąmoningai iš dviejų nusikaltėlių jaučiant tą pačią trauką.

Turiu pastebėti, kad sukuriama vis daugiau tokių LGBT niuansuotų filmų, kuriuose vaizduojamas brutalus socialinis dugnas, kas iš esmės kiek keičia požiūrį į homoseksualumo „saugias“ lokacijos vietas visuomenėje. To paties sezono Kino pavasaryje buvo rodomas ir prancūzų filmas „Laukinis“, kuriame brutaliai ir su panašiu realizmo prieskoniu nepatogiai, bet efektingai perteikta nuskriausto vyro prostituto istorija. Visgi filmas „Pasekmės“ mano atmintyje išliks dar labai ilgai, nes, tam tikra prasme, filmas tarsi šaltas dušas, kuris patvirtina, kaip mes saugiai (arba ne) gyvename savo namuose ir sukurtuose tapatybių apvalkaluose.

Nuoroda į Kino pavasarį ČIA.

Mano įvertinimas: 9.5/10
IMDb: 7.2


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą