2019 m. lapkričio 17 d., sekmadienis

Filmas: "Whitney: Ar galiu būti savimi? / "Whitney: Can I Be Me"


Sveiki,

Apie vieną talentingiausių pop muzikos ikonų Whitney Houston dokumentinių filmų jau yra sukurtas ne vienas. Tikriausiai į nagus man pateko ne pats kokybiškiausias ir geriausias filmas „Whitney: Ar galiu būti savimi?“ (angl. Whitney: Can I Be Me) (2017), kuris bando „apžioti“ šią mega asmenybę su visu jos talentu ir nuosmukiu...

Tiesą sakant, mano etalonas dainininkių dokumentinių filmų nišoje tebėra „Oskaru“ apdovanotas „Amy“ apie Amy Winehouse, kuris parodo, kaip galima iš dokumentinių kadrų suteikti mirusiam žmogui kone realų asmenybės gyvastį. Žinoma, filme apie W. Houston to padaryti nepavyko gal dėl trūkstamos medžiagos, o gal ir dėl režisieriaus užsispyrimo ir talento trūkumo. Manau, atlikėja nusipelnė geresnio filmo apie savo asmenybę ir indelį į muzikos pasaulį. Visgi, manau, kad ir kiti tą supranta ir jau po metų kiti režisieriai pasiūlo (dar nemačiau to filmo) geresnį dokumentinio filmo pavyzdį „Whitney“ (2018).

Šis filmas, žinoma, kaip pažintinis filmas nėra prastas, jeigu tikiesi sužinoti apie Whitney Houston gyvenimo faktus, tam tikrus požiūrius, pavyzdžiui, kad ji buvo nušvilpta juodaodžių klausytojų, nes kaltino ją bendruomenės išdavyste, arba jos narkotikų reikalai, griežtosios motinos nurodinėjimai ir t. t. Chronologiniu principu atskleidžiami jos atradimo, augimo, pakylėjimo ir nuosmukio metai, pateikiami išlikę asmeniniai kadrai ir tai... Visai neblogas filmas kokiam History kanalui apie asmenybę, tačiau visumoje, vėlgi lyginu su filmu „Amy“, režisieriams nepavyko sukurti gyvo filmo įspūdžio, viskas labai schematiška, kadras po kadro, atskleidimas po atskleidimo, tai nėra vientiso ir įtikinamo filmo pavyzdys, veikiau tik įdomioji dokumentika, kokias dažnai užsako kokie nors TV kanalai, manydami, kad visa tai atsipirks.

Filmas nėra savaime nei labai geras, nei labai prastas. Tai galėtų būti nebloga įžanga tiems, kurie tik atranda W. Houston arba bent bando susidėlioti jos gyvenimo grandinę. Dažnai vis sakoma, kad Queen vokalistas Fredis Merkuris yra kone daugiausiai pasiekęs gėjus menininkas, tačiau ką mes žinome apie W. Houston, kilusios iš religingos, konservatyvios ir dar juodaodžių kvartalo, seksualumą? Tai dar vienas jau nebe retas pavyzdys, kaip svarbu būti savimi ir, galimas daiktas, kad melas prieš visuomenę ir negalėjimas būti savimi, pražudė šitą deimantą.

Mano įvertinimas: 7.5/10
Kritikų vidurkis: 64/100
IMDb:6.7


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą