2023 m. birželio 5 d., pirmadienis

2023 metų lietuvių kalbos valstybinio ir mokyklino egzamino rašinių temos! (VBE ir MBE)

 

Sveiki,

 

Šiandien, birželio 5 dieną, abiturientai taikė lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzaminą. Kiek daugiau nei 17 tūkstančių pasirinko valstybinio lygmens, o beveik 9 tūkstančiai mokinių mokyklinio lygmens egzaminą.

 

Valstybinio egzamino rašinių temos.

 

Samprotavimo rašinys

 

Nuo ko priklauso asmens savivertė? (Balys Sruoga, Jurgis Kunčinas)

Ar žemdirbiškoji kultūra aktuali šiuolaikiniam žmogui? (Kristijonas Donelaitis, Marius Katiliškis)

 

Literatūrinis rašinys

 

Moters vaizdavimas literatūros kūriniuose (Šatrijos Ragana, Antanas Škėma)

Visuomenės tobulinimo siekiai literatūroje (Martynas Mažvydas, Marius Ivaškevičius)

 

Skliausteliuose nurodyti autoriai yra rekomenduojamojo pobūdžio, abiturientai temas galėjo sieti ir su kitais iš 36 esančių autorių, jeigu aptinka reikiamą aspektą. Literatūriniame rašinyje privaloma parašyti 500 žodžių ir remtis dviem autorių kūriniais, o samprotavimo 500 žodžių ir remtis vienu autoriumi bei asmenine, kultūrine patirtimi arba kitu laisvai pasirenkamu autoriaus kūriniu.



Moteris vaizduojama literatūroje


Visuomenės tobulinimo siekis


Agrarinė žemdirbių kultūra


Asmenybės savivertė

 

Mano kukliu supratimu, lyginant su pastarųjų kelerių metų egzaminų temomis, šiemet jos atrodo pakankamai geros, adekvačios ir plačios. Aišku, gal miesto vaikams nelabai patiktų rašyti apie žemdirbiškąją mūsų kultūrą, tačiau kiek daug autorių ir temos aspektų galima remtis (Aputis, Granauskas, Martinaitis, Geda, Baranauskas, Katiliškis, Milošas ir bla bla bla)! Netgi pramiegojus pusmetį ant suolo ir pabudus bei išmokus tris-keturis žemdirbystės tema rašančius autorius galima išlaikyti labai gerai. Šiemet vertinu temas parinktas labai gerai. Net ir literatūriniame rašinyje moters vaizdavimas literatūroje, kur galima remtis net Šekspyro „Hamleto“ Gertrūda ar Katiliškio „Miškais ateina ruduo“ yra klasikų klasika. Nustokime dejuoti, šiemet lietuvių valstybinis palankus abiturientams, nors bus ir nepatenkintų. O kada jų nebūna?

 

Jūsų Maištinga Siela


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą