2023 m. birželio 19 d., pirmadienis

Filmas: "Belgų karalius" / "King of the Belgians"

 Sveiki,

 

Man patinka liūdno pobūdžio komedijos, tokios nefursuojančios ir dažnai vaizduojančios sužmogintus autoritetus, kurie irgi gadina orą, mėgsta kebabus ir geba lygioje vietoje apsikvailinti. Galima sakyti, panašus filmas yra „Belgų karalius“ (angl. King of the Belgians) (2016), kurį režisavo Peter Brosens kartu su Jessica Woodworth.

 

Istorija pasakoja apie tariamą belgų karalių Nikolą III šių dienų europietiškos politikos kontekste. Vykstant Europos dienoms Nikolas III kartu su savo atstove spaudai, kalbų rašytoju ir dokumentinio kino kūrėju išskrenda į Stambulą diplomatiniais tikslais, tik būdamas Stambule išgirsta, kad Belgijoje įvyksta politinis perversmas ir šalis skyla, iš sosto verčiama monarchija. Susijaudinęs karalius nori kuo greičiau grįžti į Belgiją, tačiau jam pranešama, kad dėl magnetinės saulės audros nevykdomi jokie skrydžiai, o jam dėl saugumo draudžiama išvykti iš viešbučio. Galiausiai karalius pasitelkia seną mūsų Vytauto Didžiojo gudrybę ir persirengęs bulgarų moterų tautiniais rūbais pabėga iš saugomo viešbučio ir autobusu stengiasi grįžti per Balkanus į Briuselį dėl savo šalies...

 

Išties labai originali pati filmo idėja! Parodyti šiuolaikinę monarcho bejėgystę ir įsipareigojimą šaliai, kurio įvaizdį formuoja ne pats monarchas, bet ištisa nusamdyta kompetentinga brigada. Filmas tarsi išjuokia monarcho viešojoje erdvėje sukurtą karikatūriškumą ir dirbtinumą, tad sekdami Nikolo III nuotykius per Balkanus, paženklintus ištisų liapsusų ir nesėkmių, mes pagaliau pamatome karaliaus tikrą žmogiškumą, paprastumą, kuris visiškai neatitinka sukurto dirbtinio įvaizdžio.

 

Kita vertus, kelionė namo, nors ir nevykusi, leido smagiai pasijuokti iš tam tikrų Vakarų Europos ir Rytų Europos kultūrinių skirtumų, paradoksų. Čia ir bulgarų tautinis ansamblis, kaimietiški užkampiai, kuriais nekursuoja nei taksi, nei autobusai, nuo Balkanų karo sugadinti keliai, čia ir Serbijos pasienis, kurioje dirba buvusi Miss Serbia bei kitų Balkanus reprezentuojančių atpažįstamų ženklų. Visgi filmas, kad ir absurdiškas, jame yra solidžiai išjuokiami sukurti autoritetingi stabai bei monarchų vaidmenys. Tiems, kurie tikisi laukinio ir aistringo Balkanų siautulio kaip kokiame Emiro Kusturicos filme, teks šiek tiek nusivilti. Svetingas ir gražus Balkanų kraštas, nors ir pramone atsilikęs nuo Vakarų, perteikiamas kur kas žmogiškesnis. Liūdno pobūdžio komedijoje išryškėja romus belgiško kino santūrumas.

 

Mano įvertinimas: 7/10

IMDb: 6.5



 

Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą