2023 m. birželio 17 d., šeštadienis

Filmas: "Popiežiaus egzorcistas" / "The Pope's Exorcist"

 Sveiki, skaitytojai,

 

Mano mielasis gladiatorius Russell Crowe... Nepamenu, kada paskutinįkart žiūrėjau jo kokį nors naujausią darbą kine. Įtariu, kad sumenkę kino projektai ir vaidmenys visgi atsiliepė pastarajai karjerai, nors galiu klysti. Teko pamatyti Julius Avery režisuotą siaubo trilerį „Popiežiaus egzorcistas“ (angl. The Pope's Exorcist) (2023), kuris pasakoja apie popiežiaus patikėtinį egzorcistą Gabrielių Amortį. Pastarajam filme tenka ne tik susigrumti su blogio jėgomis, tačiau atlaikyti ir besikeičiančios Vatikano vadovybės skepticizmą.

 

Filmas absoliučiai laikosi ant klasikinės „Egzorcizmo“ istorijos pamatų. Juoda sutana vilkintis vyrukas su skrybėle, juodu odiniu lagaminu ir... motoroleriu keliauja po apylinkes ir atlieka išvarymus. Pats Amortis pripažįsta, jog dažnai tai tik vaidyba, bandant paveikti tiesiog psichiškai sutrikusius žmones, tačiau Amortį pašaukia (kaip netikėta!) išskirtinis atvejis, kai Ispanijoje, apleistame remontuojame buvusiame vienuolyne pasireiškė išskirtinis berniuko apsėdimo atvejis... O toliau daugmaž viskas aišku: Vatikano istorinės paslaptys, vienuolyno siaubai, pačių kunigų nuodėmės bei jaunos amerikiečių šeimos istorija, kuri kaip pagal programą perteikiama klasikiniais tokio tipažo filmuose.

 

Tiesą sakant, tikėjausi šiek tiek prastesnio filmo, bet pamažu istorija visgi įtraukė, nors ir erzino tipažiniai ir karikatūriniai veikėjų charakteriai: užsispyrusi it ožka visko nekenčianti paauglė, nekalbantis potrauminis berniukas ir juokelius „skaldantis“ egzorcistas... Nežinau, kodėl kine vis dar taip dirbtinai ir neįdomiai kuriami veikėjų charakteriai. Atmosfera, nors vietomis ir baugoka, bet ją ardo ir gadina klišės ir nuotykinio filmo rakurso besivadovaujančios scenos kūrimo principai. Dėl to filmas retsykiais tampa absurdiškas, pavyzdžiui, kad ir pati istorijos pabaiga, kada vienuolyno rūsiuose po demono sudorojimo du kunigai laka viskį net nesibaimindami, jog gal išvarymas net nepavyko... Filmas standartiškas, klišinis ir nišinis, nors ne pats blogiausias siaubo filmo aruode esantis reginys, žiūrėti kartelį galima, tačiau iš kino norintiems pakylėjimo ar kokybės, šitą galite ir praleisti.

 

Mano įvertinimas: 5.5/10

Kritikų vidurkis: 45/100

IMDb: 6.1

 



Jūsų Maištinga Siela 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą