2024 m. vasario 3 d., šeštadienis

Sovietinė atributika: seni sovietiniai vokai, laiškai, monetos, rubliai, Leninas, tarybiniai pašto ženklai (sendaikčių turgus)

 Sveiki,

 

Netikėtai interneto sraute išlindo šita fotografija, kuri mane nunešė labai toli į vaikystę. Nesimpatizuoju sovietiniams laikams. Praeis dar keli dešimtmečiai ir nebeliks visai Lietuvoje žmonių, kurie sakys, kad prie ruso buvo nors kiek geriau... Nebuvo, tačiau lietuviai kaip išmanydami kūrė savo gyvenimą iš to, ką galėjo gauti. Laiškų kultūra, kuri atstojo socialinius tinklus, tikriausiai buvo vienintelė pažinčių galimybė, neskaitant artimojo rato pažinčių. Kiek žinau, mano tėvai prieš susitikdami susirašinėjo būtent tokiais laiškais – su sovietiniais Lenino ženklais, išvedžiojant ant paseilėto voko punktyruose kampuotus skaičius.

 

Prisiminiau kaimo sodybą, tą tarybinę sekciją, kokias turėjo beveik visi. Tą rakinamą nišą, kurion ir buvo sugrūsti visokie laiškai, šeimai skirti kalėdiniai ir velykiniai sveikinimai su sovietiniais pašto ženklais, tarp jų gausiai prigrūsta nuvertėjusių ir jau iš apyvartos išimtų rublių, monetų, tarp jų buvo ir vardinamųjų vagnorių (pinigų su gražiais žvėreliais), spaliukų segamų medalių. Kai kas kvepėjo sovietiniu subėgusiu šampanu, kurie stebuklingai ilgai išlaikyti patys iššaudavo, subėgindami skysčiu viską aplinkui. Tas popieriaus ir šampano kvapas. Su niekuo nesulyginsi. Mirusi epocha. Kaip koks visiškai atskiras pasaulis, kurį jau galima mitologizuoti kaip nugrimzdusią Atlantidą.

 

Jūsų Maištinga Siela


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą