2013 m. rugpjūčio 4 d., sekmadienis

Filmas: "Adamsų šeimynėlė" / "The Addams Family"




Sveiki, kino mėgėjai,

„Adamsų šeimynėlė“ (The Addams Family) (1991), manau, yra vienas iš tokių klasikinių filmų, kurį visada galima žiūrėti ir žiūrėti, žiūrėti ir žiūrėti, nesvarbu, ar šventės išpuola, ar dar kas nors nutinka. Juodojo humoro komedija kilo iš 1964-1966 metais rodyto TV serialo tuo pačiu pavadinimu – jį matė kažkada ir Lietuvos žiūrovai. Atgaivinti Adamsus kine buvo išties sėkminga ir gal kiek netikėta, tačiau dabar turime tikra klasika tapusią juostą, kurią ir vėl be jokio gailesčio sužiūrėjau. Ne veltui filmas susilaukė vėliau ir tęsinio pavadinimu „Adamsų šeimynėlės vertybės“ (1993).

Šmaikšti juodojo humoro komedija geneze remiasi į legendinį serialą, kažkodėl labai pamėgtą lietuvių. Pirmoji Adamsu dalis pasakoja apie Pūlinį ir jo atsiradimą, savotišką „įstojimą“ į nenormalią, o gal derėtų sakyti paranormalią šeimynėlę, kuriai netrūksta pinigų ir keistos pasaulėžiūros. Žavi filmo ideologija, šiurpius dalykus paversti normaliais ir romantizuotais, kitaip sakant, ydas ir šiurpulius nuspalvinti karnavališkomis spalvomis ir mėgautis tuo, kas šiaip normaliame pasaulyje yra uždrausta arba bent vengiama. Atvirškštinės logikos pasaulėlis, oazė, kurioje gyvena Adamsai be jokios abejonės savu laiku turėjo turėti begalinio pasisekimo ir susižavėjimo.

Žavus, paprastas ir neįpareigojantis kinas lengvam svaiguliui arba iš serijos „nieko rimta“. Pramoginis kinas, kuriame galima ir šį tą atrasti, pamąstyti t.y. atvirkštinė gyvenimo logika – kodėl mūsų normos yra tokios griežtos ir neretai žiaurios kitoniškumui? Kas tas normas kuria ir kas liepia jomis apsibrėžti?

Filme sutinkame mega žvaigždutę Christina Ricci, kuri atlieka intelektualios ir kartais perdėm žiaurios Trečiadienės vaidmenį. Mirtišės vaidmenį atlieka Anjelica Huston, žinoma iš antrarūšių komedijų. Šiaip ar taip man šis filmas patinka, smagiai primena vaikystę ir Adamsų serialą. Manau, kad jis daugeliui turėtų patikti.


Mano įvertinimas: 8/10
IMDb: 6.8


Jūsų Maištinga Siela

2 komentarai: