2012 m. gruodžio 26 d., trečiadienis

Filmas: "Kas graužia Gilbertą Greipą" / "What's Eating Gilbet Grape"



Sveiki visi,

Retkarčiais žvilgsnis nukrypsta į senesnį kiną, kuriame yra daug ko gero dar nepamatytų ir neįvertintų ne tik vidutiniokų, bet ir šedevrų. Šįkart noriu pakomentuoti žiūrovų puikiai įvertintą dramą „Kas graužia Gilbertą Greipą“ (What‘s Eating Gilbert Grape) (1993 m.). Na, filmas ganėtinai senstelėjęs – dviejų dešimtmečių, kai pirmuosius savo karjeros žingsnelius pradeda žengti dar labai jauni Johnny Depp ir Leonardo DiCaprio, vėliau tapsiantys tikros šiuolaikinio kino legendos. Nežinau, kodėl nusprendžiau pažiūrėti šią juostą – gal dėl aktorių, gal dėl gerų atsiliepimų, o gal dėl to, kad gali daugiau tokios progos nebepasitaikyti.

Filmas nėra nei sudėtingas, nei perdėtai sentimentalus, taip, jame yra nemažai dramatizmo, bet jis toli gražu neperspaustas, taktiškas. Gera jaunųjų aktorių vaidyba irgi pagirtina, nors komentaruose visi giria Leonardo DiCaprio, kuris suvaidina atsilikusio proto vaikinuką, tačiau būtent tai kine ir yra daryti lengviausia, šįkart visas svoris ant pečių atiteko Johnny Depp‘ui, kuriam patikėta sukurti sudėtingą atsakomybės ir sveiko proto personažą, viduje ir išorėje besiblaškantį tarp savo vertybių, norų ir savo šeimos prioritetų. Pirmosios meilės, bepročio brolio kvailionės, skurdus gyvenimas, darbas bankrutuojančioje parduotuvėlyje, griūvantys namai, mamos antsvoris ir nesutarimai su paaugle sese bei priverstinė „meilužystė“ su ištekėjusia moterimi toli gražu jaunam vaikinukui nelengva gyvenime viską suvaldyti ir sudėlioti į savas lentynas, o tuo labiau perteikti tą sunkumą per kadrus, tačiau manau, kad Depp‘ui tai pavyko, gal ne stulbinamai, tačiau tikrai gerai. 

Nors filmas ir apie liūdnus dalykus, tačiau čia įpaišoma ir estetinė romantika – gamtos peizažai, pirmoji jaunystės meilė, šėlionės... Kartais pagalvodavau – ar kartais filmas ne per ilgas? Tačiau pasižiūri, kad taip ir bėga tas kančių ir trumpalaikių džiaugsmų kamuojamas gyvenimas, ir atrodo, viskas lyg ir vietoje, lyg ir gerai, ir priekaištų didesnių filmui nebesurandi. Manau, kad juosta patiks visiems to meto epinių filmų maratono gerbėjams: „Rudens legendos“, „Forestas Gampas“, „Sidro namų taisyklės“ ir t.t. Žinoma, filmas turi savotiško žavesio, tačiau žiūrint iš šių dienų, jame jau jaučiasi 20 metų kultūrinis ir istorinis atotrūkis visame kame.

Mano įvertinimas: 8/10
IMDb: 7.8



Jūsų Maištinga Siela

2 komentarai:

  1. Na dristu nesutikti, kad lengviausia vaidinti protiskai atsilikusi zmogu. L.Di Caprio ne truputelio neperspaude, ka labai daznai padaro kiti aktoriai. Pats filmas tikrai geras ir ji ziurint visikai uzsimirsta, kad pastatytas 1993m.

    AtsakytiPanaikinti