2013 m. liepos 4 d., ketvirtadienis

Dalgai. Dalgų kaimas. Pasivaikščiojimas po apylinkes. Nuotraukos



Sveiki,

Nutariau pasivaikščioti po Žemaitijos apylinkes ir pasidairyti po mano senelių žemes. Dalgų kaimas yra žinomas nuo seno. Čia kadaise, kaip mano senelis teigia, gyvavo net 45 (ir daugiau) sodybų, kurie turėjo savus ūkius, dirbo dvarui, o sovietams užslinkus, ėmė dirbti kolūkiui. Būtent sovietmečiu sodybos ėmė pamažu nykti, gyventojai ėmė kraustytis į miestus ar gatvinius kaimus, o pavieniai namai pamažu ėmė trešti ir smegti į žemę. Daugelis savo sodybas nuardė, o medžiagas panaudojo vietoj malkų arba naujos vietos reikmėms. 

Taip nutiko ir su mano seneliais. Jie persikėlė gyventi į gretimą kaimą – Pajomantį, o Dalguose esančią didžiulę „dviejų galų“, taip ji buvo vadinama“ su daugybe kambarių, priemenių ir kamarų trobą nugriovė, šulinį užstūmė buldozeris, ūkinius pastatus su laiku taip pat nugriovė. Toj vietoj liko tik senas ąžuolas ir didžiuliai akmenys apie jį. Nei didžiulio obelų sodo, nei dar kažko, nieko nebeliko, tik silosas savo nuosavam ūkiui.

Šiuo metu nedaug gyventojų Dalguose, naujų sodybų kažin ar beatsiras. Gyvena senbuviai ir jų pasilikę, niekur neišvykę vaikai, plėtojantys ūkį. Šis kaimas žinomas nuo seno, kaip teigia Tarybų Lietuvos enciklopedija, kaimas datuojamas V-VII šios eros amžiuje. Dalgai turi garsius pilkapius, tačiau didesnių tyrimų laisvoje ir nepriklausomoje Lietuvoje niekas taip ir neatliko. Būtų sunku kažką kasinėti ir atlikti, kai laukus smarkiai koregavo tuometiniai buvę ūkiai ir melioracija. 

Šiandien vaikštau po Dalgų kaimą ir dairausi senuose prisiminimuose. Kai buvau mažas, čia mane atsiveždavo seneliai, kurie dirbdavo lauko darbus. Nedaug kas pasikeitė per 15 metų, bet geriau patys pasižiūrėkime mano foto reportažą:



Dalgų kaimo pakelės gluosnis.


Sodybos.


Pievos. Kas žino, gal čia taip pat kažkada buvo sodybos.


Dar išlikusi Dalgų ferma nuo kolchozo laikų.


Dalgų sodyba.


Šienujamos ganyklos.


Kelias į Pajomantį.


Dabartinis Dalgų centras.


Pievos.


Dar viena sodyba.


Centras.


Gražiai sutvarkyta sodyba.


Šienapjūtė.


Šienapjūtė.


Pagrindinis Dalgų kaimo kelias.


Sodyba.


Sodyba.


Dalgų pakelės.


Sodyba.


Dalgų ferma.


Akmenys surinkti iš pievų ir daržų.


Sušienauta į rulonus.


Medžiai išduoda, jog čia būta kažkada sodybos.




Tolumoje matosi senieji Dalgų pilkapiai.


Centras.


Sodyba.


Gandralizdis.


Dar viena dalgų ferma.





Jūsų Maištinga Siela

3 komentarai: