2013 m. liepos 3 d., trečiadienis

Filmas: "Kinų kvartalas" / "Chinatown"




Sveiki visi,

Su lenkų kilmės režisieriumi Roman Polanski draugavau jau ne kartą, paskutinįkart tikriausiai mačiau jo „Kivirčą“, kuris man patiko, tad nusprendžiau pabraidyti giliau po jo vandenis ir pasižiūrėti jo ko gero vieną geriausių darbų – „Kinų kvartalas“ (Chinatown) (1974), kuriame pasirodo to meto pirmo ryškumo žvaigždės Jack Nicholson ir Faye Dunaway .

Labai trumpai apibūdinant įspūdžius, galiu pasakyti, kad filmas yra atplaukęs iš pačios klasikos. Ilgas, svarus ir siužetiškai įmantrus detektyvas su trilerio priemaišomis. Daug paslapčių, daug neaiškumų ir spėlionių, štai taip būtų galima apibūdinti scenarijų, už kurį Polankis gavo „Oskarą“. Ir visgi, pirmoji filmo valanda slinko man pakankamai sunkokai, norėjosi didesnių „kabliukų“ byloje, buvo daug neaiškumo, kažkoks užtęsimas, personažo draikymasis į šonus šiek tiek netgi prailgo, tačiau kai Nicholsonas ir Dunaway sugulė į lovą, tada prasidėjo „visos linksmybės“ ir labiau įsijaučiau į detektyvą. Aišku, nufilmuota su dvasia, pats siužetas tuo metu turėjo šiek tiek šokiruoti etatinius filmo žiūrovus, bet žvelgiant iš šių dienų, tai filmas klasika, kuris patiks retrospektyvos gerbėjams, kurie dievina senuosius filmus, aktorius, alpsta dėl nespalvotų ar pastelinių filmo spalvų. 

Šiaip, kad filmas patiko, supratau tik jam pasibaigus, kylant kamerai į viršų Kinų kvartale, kai gatvė tuštėja, herojai eina namo, šiaušiasi vėjas nuolat augančiame Los Angele... Pajutau po viso filmo tokią nostalgiją, kad, rodos, žiūrėjau jį visą dieną ir tik dabar pasibaigė visas serialas. Užtęstinumo jausmas tapo ilgesio jausmu. Žinoma, dievinu Jack‘ą Nicholsoną. Kitiems patinka Robertas Deniro, Dustinas Hoffmanas, o jie man per grubūs, netašyti, pernelyg kažkokie familiariai atsipalaidavę, nors juos visi dievina, o štai Jack Nicholsonas, mano akimis, yra tikrasis genijus. Net nustebau, kad jis dirbo su „Pianisto“ režisieriumi Polanskiu. Faye Dunaway vėlgi savo eros mega žvaigždė, po šio filmo labai užsimaniau pasižiūrėti „Boni ir Klaidas“, kad galėčiau visiškai tapti uzurpuotu jos būvimu kine ir energetika.

Šiaip sveikintinas filmas. Kančios buvo vertos. Dievinu, kai po filmo lieka ilgesys ir norisi sakyti – „sustok, akimirka, žavinga!“

Mano įvertinimas: 8.5/10
Kritikų vidurkis: 86/100
IMDb: 8.3


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą