2013 m. liepos 14 d., sekmadienis

Filmas: "Daktaro Parnaso Fantazariumas" / "The Imaginarium of Doctor Parnassus"



Sveiki, kinomanai,

Toliau tęsiu pasakinio žanro filmų peržiūras, toks šįkart papuolė ir filmas „Daktaro Parnaso Fantazariumas“ (The Imaginarium of Dactor Parnassus) (2009). Po nelabai patikusių „Brolių Grimų“ keliauju į kur kas įmantresnį filmą, kalbant apie jo siužetą, tačiau savo stebuklais, specialiaisiais efektais, mano akimis, neprilygsta „Ozas: didingas ir galingas“ filmui. 

Šio filmo stiprioji pusė tikriausiai būtų scenarijus – dvi realybės, kurios yra destruktyvios, bet pasakinis motyvas ir formuluotė leidžia į tai žiūrėti pakankamai žaismingai, nors potekstė tiek žiūrovui, tiek visai žmonijai gana skausminga ir aktuali – pasikėsinimas į amžinybę, amžiną žmogaus gyvenimą. Kaip visada čia rasime suktą velnią, nelyginant kokioje sakmėje, liaudies motyvų, budistinių tiesų, teologijos, filosofijos pliūpsnių, ir viskas vienoje „pakuotėje“, kaip iš serijos „trys viename“, taip ir čia mes žvelgiame į žmogaus pasąmonės nagrinėjimą tik ne pro mikroskopą, o pro kaleidoskopą. Šiaip filmas daug žadėjo pačioje pradžioje, kostiumai buvo puikūs, aktorių žvaigždynas tiesiog stulbinamai svaigino, nes viename filme sutikti tokius dievukus yra retas reiškinys! O gal ir nelabai, nes pernelyg tai akcentuoju paskutiniuoju metu... Aktoriai ir siužetas geri, bet pats filmo užpildymas, jo realizavimas man pasirodė pernelyg primityvus, teatrinis. Kažko trūko, būta pernelyg didelio noro pataikauti žiūrovui, pasigedau individualumo, bet kitą vertus, ko norėti iš komercinio reginio?

Iš esmės filmas nėra prastas, jis tiks ir patiks daugeliui iš mūsų, bet negaliu pasakyti, kad jis man itin tiko ir patiko. Susižiūrėjo pakankamai lengvai, bet ne taip nuotaikingai, kaip norėjosi ir kaip tikėjausi. Daug spalvų, cirko, vaizdų, bet iš karnavalinio filmo pačios dvasios ir pasigedau, geras siužetas liko tik paviršutiniškai nulakuotas.


Mano įvertinimas: 6/10
Kritikų vidurkis: 65/100
IMDb: 6.9



Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą