2013 m. liepos 4 d., ketvirtadienis

Filmas: "Protas ir jausmai" / "Sence and Sensibility"




Sveiki, kinomanai,

Labai mėgstu kostiumines dramas! Tokiu tikslu ir leidausi į Jane Austin romano ekranizaciją „Protas ir jausmai“ (Sense and Sensibility) (1995). Tai ko gero ne tik mano nuomonė, bet ir daugelių žiūrovų, kad tai yra geriausia šios rašytojos kūrinio ekranizacija. Na, išties daug kostiuminių dramų mačiau, tą pačią „Puikybę ir prietarus“ (2005) (tai kita J. A. romano ekranizacija), o taip pat ir biografinę dramą apie pačią rašytoją „Jaunoji Džeinė“ ir galiu pasakyti, kad šis juosta kol kas labiausiai patiko iš serijos – „Apie Džeinę, Džeinės kūriniai, Džeinė Džeinėje, Džeinę iš toli, arti, Džeinių Džeinė ir šiaip Džeinė“. Šiukštu nemaišykite su Džeine Eir!

Ilgas ir puikus filmas su puikiais kostiumais, puikiai adaptuotu scenarijumi. Kažkodėl šį kartą ne akimirkai nekilo pagunda pagalvoti, kad žiūriu šlamštą, kad šioje sumautoje vietoje būčiau padaręs kiek kitaip. Net neerzino tuometiniai socialiniai ir meilės reikalai, kai šie būtinai siejami greta vienas kito. Neerzino Janes Austin atpažįstama meilės ir turtų žaismė, personažų metimaisi į šalis, moteriškos istorijos, karščiavimai ir alpulys. Tai išties brandi, subalansuota juosta, kurią sukūrė garsus ir universalus režisierius Ang Lee, kurį žinome iš tokių filmų kaip „Pi gyvenimas“, „Halkas“ ar „Kuprotas kalnas“. Žvelgiant į filmografiją, sunku patikėti šio režisieriaus universalumu!

Na, dar reiktų reklamiškai pridurti, kad šis filmas buvo nominuotas net 7 „Oskaramas“, ir net 11 BAFTA, o Emma Thompson gavo aukščiausią įvertinimą – „Oskarą“ kaip geriausia aktorė. Ir iš tikrųjų jos Eleonoros vaidmuo šiame filme švytėti švytėjo aksominiu jaukumu ir gerokai pranoko jaunėlės sesers vaidmenį, kurį atliko puikioji Kate Winslet. Filme sutinkame daugybę šiai dienai žinomų ir garsių britų aktorių, kuriais galima gerėtis, o labiausiai gėrėtis galima nenuobodžiu ir kažkodėl nebanaliai išvystytu siužetu, kuris pasirodė daugialypis, nevienpusis, neturintis pagrindinės meilės gijos. Šame meilės laive šoka dvi seserys ir daugybė vyru ir šis šokis buvo įsimintinas mano naktiniame seanse su daug kavos. Monitorių išjungiau pusę keturių ryto. Švito.

Mano įvertinimas: 9/10
Kritikų vidurkis: 84/100
IMDb: 7.7


Jūsų Maištinga Siela

1 komentaras:

  1. Emma Thompson gavo Oskarą už štai ką:
    Best Writing, Screenplay Based on Material Previously Produced or Published, bet tai smulkmenos. Kodėl ši juosta patiko labiau už Pride&Prejudice? :)Juk ten be Sutherlando vaidina beveik niekam nežinomi- žiūrovas gali atsipalaiduot nuo išankstinių pretenzijų aktoriams ir mėgautis:) Bet skonis aišku, dalykas neginčytinas.

    AtsakytiPanaikinti