2014 m. spalio 28 d., antradienis

Serialas: "Amerikietiška siaubo istiroja: Iškrypėlių pasirodymas" (4 ketvirtas sezonas) / "American Horror Story: Freak Show" (4 season)




Sveiki, skaitytojai,

Šįkart noriu pakalbėti apie serialą „Amerikietiška siaubo istorija: Iškrypėlių pasirodymas“ (angl. American Horror Story: Freak Show), kurio taip ilgai ir nekantriai laukiau. Ši serialo antologija kaskart per sezoną papasakoja kokią nors istoriją ir todėl neatrodo uždelstas, ištęstas ar nuobodus, o besikeičiantys charakteriai ir personažai leidžia aktoriams nuolat būti kitokiems.

Jau vasarą šiek tiek rašiau apie ketvirtojo sezono naujienas, apie gandus, jog šįkart serialo kūrėjai pasirinko cirką. Ir neklydau! Rugpjūčio pabaigoje visi tikėjosi, kad aktorė Sarah Paulson gaus savo pirmąjį Emmy apdovanojimą, bet jį vėl nugvelbė šio serialo tikriausiai reikia sakyti „vinis“ - Jessica Lange, kurios aname sezone sukurtas raganos Fionos Good personažas pakerėjo daugelį žiūrovų. Emmy pelnė ir kita veteranė – Kathy Bates, suvaidinusi madam iš aštuonioliktojo amžiaus, sirgusią nemirtingumu. Abi kino veteranės vėl grįžo į ketvirtąjį sezoną.

Kol kas mačiau tik tris serijas. Ketvirtoji pasirodys tik rytoj. Įspūdis kaip visada labai geras. Vis spėliojau, kaip čia viskas atrodys, kaip kūrėjams cirką pavyks padaryti gyvą, įdomų, nors kine cirkas tikrai nėra naujas dalykas... Visgi kūrėjai neišsisėmę, jie vis randa epochų ir idėjų. ‚Amerikietiškoje siaubo istorijoje“ jau buvo vaiduokliai, jau buvo ateiviai ir apsėdimai, jau buvo raganos, o šįkart cirkas, kuriame susirenka patys keisčiausi žmonės. Kathy Bates šįkart vaidina barzdotą moterį, o Jessica Lange Elsa Mars, kuri bando išsaugoti cirką ir aprauda savo kaip artistės karjerą, ji, šiame sezone, neturi kojų ir vaikšto ant protezų, bet apie jos istoriją kūrėjai papasakos tikriausiai kitose serijose. Bet bene didžiausia staigmena yra Sarah Paulson, kuri šįkart sukuria dvigalves dvynes. Serialo kūrėjams buvo nemažai problemų laužant galvą, kaip čia nufilmuoti tas scenas, kuriose yra šios dvynės. 


Iš šio sezono pristatymo vakaro. 


Kas iš tikrųjų slepiasi po klouno žudiko kauke?


Vienas iš dviejų serialo kūrėjų yra Rayn Murph, kuris ant rankų laiko pačią mažiausią pasaulyje moterį. Beje, šiemet Rayn su sutuoktiniu per surogatinę motiną susilaukė mažylio.
 

Fefa vėl grįžo!


Nepakartojamoji Jessica Lange su trečiuoju "Emmy" apdovanojimu.


Sarah Paulson šįkart pranoko visus lūkesčius.


Cirko gyventojai.

Šįkart seriale kaip niekad daug tikrų personažų. Turiu galvoje tokių, kurie nėra aktoriai, bet dėl savo fizinių savybių jie labai tiko cirkui. Seriale pasirodo netgi mažiausia pasaulyje laikoma moteris ir kiti, sakytume, iš pirmo žvilgsnio nelaimingi žmogeliai, kuriems serialas suteikė progos debiutuoti kaip aktoriams. Kas žino, gal jie tokios progos daugiau nebeturės... Smagu matyti, kad šiam sezonui vėl grįžo Fefa, kuri debiutavo antrajame sezone, vaidindama atlėpausę, didžiadantę beprotę. Senas personažas grįžo kaip naujas ir nieko neprikiši, ji sutverta cirkui.

Koks pirmas įspūdis? Žinoma, man asmeniškai šis sezonas neaplenks antrojo sezono savo sodrumu, bet jaučiasi didelės pastangos iš kūrėjų sukurti kažką tikrai ypatingo ir priblokšti savo žiūrovus. Visas serialas vyksta šeštame dešimtmetyje, Floridoje, Jupiterio mieste. Smagu matyti ne tik senus aktorius iš ankstesniųjų sezonų, bet ir naujus veidus. Visa atmosfera, sakytum, laikosi ant klouno žudiko, kurio paslapties dar negalime įminti, kaip ir trečiojoje serijoje atsiradusi dviveidė dvasia, nuo kurio laikoma frezak show keliaujančiojo cirko istorijos pradžia. Bene didžiausia nuostaba yra Jessica Lange, kuri lyg ir turėjo pagal gandus atlikti visai nežymų vaidmenį, bet, regis, „vinis“ ir lieka „vinis“ - ji kol kas užima tikrai nemažai eterio ir tai yra palanku tiek serialo reitingams, tiek ir mums, žiūrovams. Na, ir, žinoma, Jessicos Lange dainavimas. Kas galėjo pamanyti, kad didelio pasisekimo antrame sezone sulaukęs hitas „The Name Game“ šįkart Jessica Lange pavers iš tikrųjų artiste iš didžiosios raidės. Ji per tris serijas atliko net dvi dainas, kurias galima įsigyti iTunes puslapyje. Mane asmeniškai ne tiek sužavėjo David Bowie perdainuota daina „Life on Mars?“, kiek visų nuostabai Lanos del Rey daina „Gods and Monsters“, kuri iškart tapo tikra sensacija ne tik serialo žiūrovams, bet ir apskritai Lanos del Rey gerbėjams, kurie pripažino Jessicos Lange versiją.

Šiame sezone J. Lange turi nežymų vokiečių akcento, kurį ilgą laiką repetavo ir mokėsi prieš pradedant filmuoti šį sezoną. Įdomu, kas būtų „Amerikietiškos siaubo istorijos“ be jos? Jau daug laiko kalbama, kad šis sezonas šiai aktorei yra paskutinis, bet paklausta vieno interviu metu, ji mįslingai pasakė: „Ir kas Jums tai sakė?“ Beveik neabejojama, jog kūrėjai kurs ir penktąjį sezoną.

Ką toliau pasiūlys serialo kūrėjai? Veiksmas tik pradeda įsibėgėti, o jau tik daug, rodos, įvyko. Kūrėjams labai pavyksta kurti neišsikvepiant, per vieną seriją panaudoti daug medžiagos, papasakoti apie kiekvieną veikėją tiek, kad šis neatrodytų nustumtas į šalį ir dar įvedant naujus personažus. Jiems pavyksta neištęsti ir vis sudominti, išlaikyti įtampą ir istorijos vadžias. Stebėtina, kaip gerai kūrėjai vėl įsigilino į epochas, kaip sukuria jos detales, dvasiškai sudužusių keistų personažų biografijas. Ar neužtenka pasakyti, kad tai tiesiog serialas šedevras?

Siūlau pasiklausyti Jessica Lange ir jos atliekamos dainos „Life on Mars?“ dainos:


Ir taip pat Jessica Lange „Gods and Monsters“:


Ketvirtojo sezono anonsas:


Serialo aktoriai duoda interviu apie ketvirtą sezoną:



Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą