2016 m. rugpjūčio 7 d., sekmadienis

Serialas: "Šimtukas" / "The 100" (1 sezonas)



Sveiki,

Beklaidžiodamas ir bežiūrėdamas po serialų pasaulį, nusprendžiau pasižiūrėti pirmąjį „Šimtukas“ (angl. The 100) sezoną. Tiesą sakant, serialas, – bent tie, kurie iš tikrųjų jį žiūri, – sako, kad patinka, tačiau su šiuo serialu ne viskas gerai. Pasaulyje jo maži žiūrimumo reitingai, o ir neatrodo, kad jis susilauktų itin daug gerbėjų, tačiau vis tiek leidausi į šį nuotykį...

...leidausi ir sustojau vos sezonui įpusėjus. Tiesiog nebegalėjau sau leisti tokios prabangos, kaip žiūrėti eilinį nuotykių serialą, kuris negali nieko naujo pasiūlyti, išskyrus lengvai nuspėjamus įvykius, serialo matytus siužetinius manevrus ir prėską sausumą. Nepykite, tai ne vienintelis prastas serialas, kuris patinka daugeliui, tas dažniau paskaito mano puslapį, tikriausiai pamena, kaip sudarkiau visiems patikusį „Liuciferį“. Tiesiog tokie ieškojimo keliai ir klystkeliai.

Grįžtant prie šio serialo, galiu pasakyti, kad pirmosios serijos išties greitai mane įveikė – buvo išties įdomu: o kas toliau, o kas toliau? Kol galiausiai supratau įspęstas į spąstus, nes nieko naujo serialas nepasiūlo, išskyrus nesibaigiančias veiksmų sekas. Didelės abejonės pradėjo kilti ir dėl paties scenarijaus, kuris, neslėpkime, turi ryškių sąsajų su legendiniu serialu „Dingę“, tačiau „Šimtukas“ kur kas prastesnis ir veikiau priminė man serialą paaugliams, nei tikrai rimtą ir įtraukiantį serialą. Visų pirma serialas neturi „gylio“, viskas paviršutiniška ir atsispyrus nuo vienos idėjos (radiacinės apokalipsės ir kosminės arkos) viskas rutuliojama tempiant gumą iki begalybės. Taip, sutinku, kad idėja apie kosminę arką ir į žemę išsiųstus neklaužadas vaikus netgi geras sumanymas, tačiau viskas motyvuota labai silpnai, vienplaniškai ir schematiškai. Jaunimas nutykšta ant žemės ir, kaip galite įspėti, Žemės planeta pilna gyvybės, tik nelabai svetinga. Kur tai matyta? Kur tai girdėta?


 Vienintelis sudominęs ir patikęs personažas buvo šis kompiuteriu sukurtas elnias.

 Nuobodžioji Klarkė.


 Dar viena tipiška "gerietė"..


 Meilė iš pirmo žvilgsnio, ak...

Vienintelis dar geras dalykas šiame seriale buvo spartūs įvykiai, kurie neleidžia nuobodžiauti, tačiau jie jau kažkur matyti ir daugiau nei vidutinišką pramogą serialas neturi ką ir bepasiūlyti. Labiausiai manęs neįtikino veikėjų charakteriai, jie pasibaisėtinai tipiški, nespalvingi ir vienplaniai. Paauglių prasidėjusios pjautynės dėl valdžios apskritai priminė romano „Musių valdovas“ siužetą – blogiukai su didesniais kiaušais nori vieno didelio „tūso“ ir kad viskas šokinėtų apie juos, tačiau esama protingų jaunuolių, kurie šioje misijoje įžvelgia kur kas didesnių sumanymų. Bet kurių galų siųsti į Žemę neapmokytus vaikigalius su apyrankėmis? Ir nė vieno profesionalo? WTF? Žodžiu, pačioje kosminėje arkoje taip pat netvarka – įtaka dėl valdžios, tos pačios „Babilone“ ir kituose serialuose matytos intrigos: kažkas kažką išduoda, kažkas grįžta į valdžią, kai kas geras, kai kas nelabai ir bla bla, – žodžiu, kažkokia kopūstų uogienė nuo akmens amžiaus laikų.

Siaubingai seriale nervino vienplaniai „geriečiai“, kurie iki šleikštumo vienas dėl kito aukojasi, stojasi akistaton prieš piktadarius. Ypač blondinė Klarkė, kuri yra šio serialo pagrindinė herojė – pasibaisėtinai pilka asmenybė, personažas neturinti nė trupučio žavesio, vien tik kryptingą kažkokį piktybišką gėrio ir taikos nešėjos misiją. Aplink ją taip pat būriuojasi klanas apsiseilėjusių silpnavalių, o įvykiai konstruojami palaipsniui, kaip kokiuose „Digimonuose“, kur kuo toliau į mišką, tuo daugiau evoliucijos – pirmieji kontaktai su senaisiais žemiečiais, konfliktai stovykloje, asmeniniai santykiai, o jau kokie meilės ir jausmų niuansai absurdiški, kad net, atleiskite, gali susukti vidurius. Užtenka pažiūrėti į akis, pasakyti meilesnį žodelį ir jaunimas paperkamas kaip saldainiais ir tuoj pamilsta vienas kitą, net muilo operose santykiai mezgami ilgiau. Jau nešneku apie tuos absurdiškus santykius tarp laukinio ir lėlytės-barbytės. Žodžiu, tikrų dramų ir grakščiai motyvuotų psichologinių būsenų šiame seriale nerasite. Taip, aktoriai atrinkti gražūs, tiktų ir porno tarp upių ir medžių susukti, tačiau serialas kaip pigi populiarioji literatūra, kišeniniai meilės romaniūkščiai, skirti skaityti, kol esame tupykloje. Išvada labai paprasta: „Šimtukas“ absoliučiai nykus, neįdomus ir nieko naujo nepasiūlantis serialas. Valio! Vadinasi, galima žiūrėti ką nors geresnio.

Pirmojo sezono anonsas:


Jūsų Maištinga Siela

2 komentarai: