2016 m. rugpjūčio 1 d., pirmadienis

Filmas: "Dviračių vagys" / "Ladri di biciclette"



Sveiki,

Senasis „retro kinas“ truputį užsuko ir pas mane. Italų režisieriaus Vittorio De Sica filmas „Dviračių vagys“ (ital. Ladri di biciclette) (1948) yra laikomas apskritai italo kino „Naujosios bangos“ šedevru, apie kurį daugiau tikriausiai žino užkietėję kino pasaulio žinovai. Kaskart pažiūrėjęs seną gerą klasiką, sakau sau, kad reikia daugiau žiūrėti senesnio kino, kitaip sakant, nugriebti geriausią, ką sukūrusi žmonija ir mažiau dėmesio skirti vidutiniškiems šių dienų filmams.

Nesunku įvardyti, kodėl „Dviračių vagys“ tapo kultine klasika. Visų pirma tai filmas ne apie meilę ir ne apie poros santykius. Dėmesys sutektas į socialines žmogaus problemas. Apskritai šį filmą labai įdomu analizuoti, nes jis daugiabriaunis. Kaip sufleruoja pats pavadinimas, filmas susijęs su tam tikrais moralinėmis normomis. Iš sąžiningo vyro pavagiamas dviratis ir jis per visą juostą bando jį susigrąžinti, tačiau iš esmės tai mažo darbininkų klasės žmogaus kova už išlikimą, o dviratis tampa socialinės „džiungliškos“ aplinkos gelbėjimosi rato simboliu – galimybė išgyventi, kitaip sakant, dirbti gerą darbą ir išlaikyti savo šeimą. Apskritai filme stebina ryški Antrojo pasaulinio karo sudarkyta ir skurdi socialinė aplinka.

Įdomi sąžiningo žmogaus kova filme virsta ištisu Sizifo darbu, vos tik veikėjas priartėja prie tiesos t. y. prie savo dviračio, tuoj likimas vėl iš jo jį atima, kol galiausiai pagrindiniame personaže vyksta esminis moralinis lūžis – jis pats ima supanašėti su problema ir praranda savo sąžiningo žmogaus statusą, ima vagiliauti. Išties filmas vykęs ir stiprus. Rodos, paprastoje istorijoje vyksta absurdiškas dalykas, primenantis lietuvių pjesę „Atžalynas“ apie pavogtą piniginę, tačiau per situaciją papasakojama ypatingai trapi žmogaus moralinių normų kaitos istorija. Kartais teisingumo paieška išveda iš kelio...

Gražus, sąžiningas filmas, kuris sudomins kino gurmanus. Tuos, kurie iš filmo mėgsta šį tą gauti daugiau nei vien tik pramogą. O ir pajusti senojo europietiško kino dvasią taip pat bus pravartu.

Mano įvertinimas: 8.5/10
IMDb: 8.3


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą