2018 m. gruodžio 29 d., šeštadienis

Filmas: "Pirmoji reformuota bažnyčia" / "First Reformed"


Sveiki,

Labai ilgai laukiau režisieriaus Paul Schrader, kuris parašė scenarijų filmui „Taksi vairuotojas“ (1976), naujausio filmo „Pirmoji reformuota bažnyčia“ (angl. First Reformed) (2017), kuris buvo šitaip išliaupsintas kino kritikų. Ši istorija pasakoja apie liuteronų pastorių, kuris rengiasi 250 metų bažnyčios šventei, bando išspręsti savo problemas, girtas rašydamas klaikų dienoraštį ir padėti vietos jaunai porelei, kovojančiai prieš taršą ir klimato kaitos pokyčius.

Tiesą sakant, sunku man paskutiniuoju metu su kino filmais. Absoliučiai nusiviliu į srautą patekusiais „rimtomis“ juostomis, nes joms nebepavyksta absorbuoti mano emocijų, nebepalieka diskusijų lauko, apmąstymų. Panašiai ir su daug žadančiu „Pirmoji reformuota bažnyčia“, kuris veikiau labiau ne tiek trileris, kiek simboliškas rimtas manifestas, bandymas susieti šiuolaikinę pasaulietinę kovą su liuteronų bažnyčios tradicijomis... Galima sakyti, kad tai pavyko, kad pavyko režisieriui išgauti ir filosofinį lygmenį, kiek pernelyg pamokslaujantį, kiek gal per daug angažuotą religine maniera, bet iš esmės filmas nepatogus dėl savo keistos ir lėtos tėkmės, plepėjimo. Lyg filme vyksta visko labai daug, tačiau tarsi ir nieko nevyksta, tarsi esminiai dalykai būtų nesvarbūs, pavyzdžiui, vieno vaikino savižudybė, kuri turėtų sukrėsti, bet tampa kažkokia keista teatrinė dekoracija, pilant jo pelenus į užteršta surūdijusiais laivais vandenį.

Filmas lyg ir rezonuoja natūralizmu, tvirtais ir esminiais pasikalbėjimais tikėjimo prasmėmis, bet iš esmės juntamas ir pauzavimas, kažin koks šaltumas ir absoliutus negyvumas. Tai vienas iš tų filmų, kuris sukelia gana prieštaringus jausmus, kuris turi ir gerų savybių, gerą istorija, keistą režisūrą – o aš taip mėgstu keistas režisūras, – bet visumoje filmas nesukėlė emocinio pliūpsnio. Priešingai – vertė abejoti tiek istorija, tiek veikėjų sprendimais, tiek pačia filmo kokybe. Bet neabejoju, kad ši kiek nestandartinė juosta ras tarp gurmanų savą žiūrovą.

Mano įvertinimas: 5.5/10
Kritikų vidurkis: 85/100
IMDb:7.1


Jūsų Maištinga Siela

1 komentaras: