2022 m. rugsėjo 4 d., sekmadienis

Serialas: "Prakeikimas: Roberto Dursto gyvenimas ir mirtis" / "The Jinx: The Life and Deaths of Robert Durst"

 Sveiki,

 

Šią vasarą vedinas nostalgijos dėl buvusio serialo „Apkaltintas žmogžudyste“ dviejų sezonų, norėjau pažiūrėti analogiškų tikromis istorijomis paremtų serialų apie JAV teismines sistemos nonsensus ir neįtikėtinus žmonių likimus. Tiesa, nežinia, kiek sau leidžia manipuliuoti ir konstruoti žanro rėmuose šių populiarių ir itin aukštai vertinamų serialų kūrėjai, tačiau faktas lieka faktu – žiūrėti yra nepaprastai įdomu. Vieną iš šio žanro serialų neseniai pristačiau „Neišsidirbinėk su katėmis: medžiojant internetinį žudiką“, kurį labai rekomenduoju pažiūrėti kaip detektyvinį keturių dalių serialą. Na o šįkart pasirinkau vieną geriausiai IMDb lankytojų įvertintą šešių serijų serialą apie turtuolį Robert Durst „Prakeikimas: Roberto Dursto gyvenimas ir mirtis“ (angl. The Jinx: The Life and Deaths of Robert Durst), kurį režisavo Andrew Jarecki ir išleido serialų kompanija milžinė HBO 2015 metais.

 

Nepasakyčiau, kad serialas yra visų laikų geriausias tokio žanro kūrinys. Tiesą sakant, serialą apie kačių žudiką ar neaplenkiamą (mano akimis) „Apkaltintas žmogžudyste“ sužiūrėjau gerokoje įtampoje, o serialas apie Robertą Durstą man pasirodė šiek tiek chaotiškai padrikas, tačiau vis tiek neprastas reikalas, nes juk bežiūrint tampi kaskart išrankesniu, tad ir lūkesčiai būna didesni.

 

Istorija pasakoja apie turtuolį Robert Durst, kuris dar devintajame dešimtmetyje buvo apkaltintas savo pirmosios žmonos nužudymu. Deja, moters kūnas taip niekada ir neatsirado, o suimti ir nuteisti R. Durstą pritrūko įrodymų. Įdomu tai, kad pagal šio žmogaus bylą 2010 metais buvo pristatytas gana gerai sukaltas to paties režisieriaus Andrew Jarecki vaidybinis filmas „Visi geri dalykai“ (angl. All Good Things), pastarajame nusifilmavo Ryan Gosling ir Kirsten Dunst. Po šio filmo pats Robertas Durstas susisiekė su režisieriumi ir pirmąkart leidosi į viešumą pakalbėti apie legendomis ir mitais apipintus jo tariamus nusikaltimus.

 

Iš tikrųjų serialas chaotiškas dėl to, kad pasakojama keliais dešimtmečiais dar kelios žmogžudystės, kurios taip pat priskiriamos Robertui Durstui t. y. jūros krantinėje rasto supjaustyto vyro lavonas ir žurnalistės rašytojos kūnas Kalifornijoje. Galiausiai Robertas Durstas teisme prisipažįsta, kad supjaustė lavoną ir įmetė į jūrą, tačiau prisiekusieji jį išteisino, mat žmogžudystė įvyko neva atsitiktinai. Tai labai reta, kada prisiekusieji, kurie mato, jog žmogus beveik 100 procentu kaltas, jį vis tiek išteisina. Galiausiai neišaiškinta istorija apie žmonos ir tariamos draugės rašytojos, kuri galimai jį šantažavo, nes apsimetė jo žmona, mirties istorija nebekelia iliuzijų. Man kaip žiūrovui keisčiausia yra tas dirbtinis už nosies vedžiojimas: kodėl R. Dustas kreipėsi į režisierių sukurti apie jį serialą, o pabaigoje ėmė pustytis padus, kai jau kuris laikas gyveno patogų išteisinto nusikaltėlio gyvenimą?

 

Nusikaltėlio psichika ir elgsena iš tikrųjų labai keista, nors ir stereotipinė. Galiausiai juk kiekvienas žudikas grįžta į nusikaltimo vietą arba bando kaip nors viešintis neva sukurdamas iliuziją, kad yra nekaltas, nes nesislapsto. Visgi užtenka kaskart pažiūrėti (bent jau man) į Roberto Dursto akis ir jo trūkčiojantį veidą, kad suvokčiau, jog jame tūno tikras velnias.

 

Neatskleisiu visų detalių, tačiau, slenkant serialui prie pabaigos, įvyksta tikras ir netikėtas realybės šou. Robertas Durstas ima vengti filmavimo aikštelės, o dokumentikos kūrėjai netikėtai aptinka realių įrodymų, jog Robertas Durstas yra tikrasis visų šių aukų žudikas. Tai kuriozinė dokumentika, todėl suvokiu jo aukštus reitingus, nes galiausiai tokio finalo nesitikėjo net pati filmavimo grupė. Robertas Durstas suvokęs, jog jį jau prigavo, susiruošia į tualetą su (įsikibkite!) įjungtu ir prisegtu mikrofonu. Nuėjęs į tualetą jis garsiai prisipažįsta, jog nužudė tuos žmones ir yra didžiulėje įtampoje dėl prigavimo... Tas įrašas svarbus, nes jis leido atnaujinti bylą ir nuteisti Robertą Durstą. Tiesa, nusikaltėlis sulaukęs 78 metų dėl sunkios ligos 2022 metų sausio 10 dieną mirė nelaisvėje. Jis pripažintas Amerikos serijiniu žudiku ir, sakyčiau, gana „sėkmingu“, nes neįtikėtina, kad ilgus dešimtmečius jis išsisukinėjo ir netgi viešai prisipažinęs, kad supjaustė vyro kūną nepranešęs policijai, vis tiek išėjo į laisvę. Serialas veikia ir kaip detektyvas, ir kaip įdomybė apie JAV teisminės sistemos veikimo absurdą. Rekomenduoju.



 

Jūsų Maištinga Siela 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą