2022 m. rugsėjo 19 d., pirmadienis

Filmas: "Amžiaus afera" / "El robo del siglo" / "The Heist of the Century"

 Sveiki,

 

Tikriausiai niekada nebūčiau rinkęsis žiūrėti filmo apie banko apiplėšimą, jeigu jį būtų pastatę amerikiečiai, nes per savo jau ne taip trumpą gyvenimą tiek bankų apiplėšimų mačiau, kad nustebinti būtų sunkoka, tačiau, kai tą daro ispanai ar Lotynų Amerikos kino kūrėjai, sakyčiau, verta surizikuoti. Šįkart argentiniečiai pateikia tikra istorija paremtą banko apiplėšimo istoriją, kurią pavadino tikrai ne kukliai „Amžiaus afera“ (ispan. El robo del siglo) (2020) – filmo pavadinimas nupyškintas iš 2006 metų Argentinos dienraščių antraščių, kuriose buvo rašoma apie sudėtingą ir filmo vertą tikrai įvykusį banko apiplėšimą.

 

Nors filmas paremtas tikra istorija, visgi kino kūrėjai sako, jog daug dalykų teko išgalvoti ir sukurti, tad ir filmas pavyko panašus į holivudinį nuorašą iš įvairių kriminalinių apiplėšimo filmų. Istorija pasakoja, kaip sukčių gaujelė 2005 Buenos Airėse sumąsto apiplėšti banką, sukuria neįtikėtiną dvigubą planą ir dienos šviesoje iš saugyklų nugvelbia, kaip manoma, 25 milijonų vertės turtą ir dar – pavyksta pabėgti nuo policijos. Aišku, vėliau visi sukčiai ir plėšikai sugaunami, o jų istorija tampa tikra legenda (tikrieji asmenys šiandien visi jau paleisti į laisvę).

 

Nuodugniai, kas siužetiškai vyksta filme, neminėsiu, tik pasakysiu, kad viskas sukasi apie planavimą, to plano įgyvendinimą ir plėšikų suradimą. Iš tikrųjų istorija labai klasikinė ir nieko čia įmantraus, tiesą sakant, nesitikėkite. Filmas su garsiais argentiniečių aktoriais duoda savitą kultūrinį koloritą, bet, kaip aš mėgstu sakyti, jeigu juos pakeistumėte kokiais amerikiečių aktoriais, filmas taptų eiliniu filmu apie banko apiplėšimą. Ką galėčiau išskirti? Tai yra argentinietišką humorą, nes filmo kūrėjai nesistengė dokumentuoti ar kažkaip užaštrinti tikrųjų įvykių, priešingai – jie linksminosi tarsi pratęsdami legenda tapusią aferą apie gaujelę sukčių, kurie apmulkino specialiąsias pajėgas.

 

Filmas dinamiškas, spalvingas, skirtas labiau ne istoriniam įvykiui, o pramoginiam reginiui, o jo pateiktis, priešingai nei tikėjausi, labai primena dinamiškus holivudinius filmus, todėl „Amžiaus afera“ beveik niekuo nenustebina, nepateikia nei Lotynų Amerikai būdingos kitokios režisūros, nei interpretacijos, tiesiog imituoja holivudinę kriminalinę pasiutpolkę. Tiesa, nesigailėjau pažiūrėjęs dėl pramogos ir kiek nuliūdau pamatęs ištisą net keliais dešimtmečiais pasenusią argentiniečių aktorių kartą, bet visgi filmas nei stilistiškai, nei savo ypatingumu neprilygsta kitam argentiniečių kriminaliniam filmui „Angelas“, kurį labiau rekomenduočiau pasižiūrėti. Tiesa, „Amžiaus afera“ turi itin ryškų ir gausų garso takelį, kuris neprailgs pramoginio kino žiūrovui.

 

Mano įvertinimas: 6.5/10

IMDb: 7.1



 

Jūsų Maištinga Siela


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą